REVIEW

Beyond the Hills


Jan Luijsterburg | 23 april 2013

De wederopbouw van Roemenië na het Ceausescu-tijdperk ging gepaard met een wildgroei van kleine orthodox-christelijke kloosters. In één van die gemeenschappen is de jonge Voichita neergestreken. Haar hartsvriendin Alina komt op bezoek om haar over te halen mee te gaan naar Duitsland.

Alina was daar al eerder, ze werkte op een boot. Terug wil ze alleen met Voichita, maar die heeft zich helemaal aan het kloosterleven verbonden, met de nonnen en de priester die ‘papa’ genoemd wordt. Dat geeft een impasse, die gedurende twee en een half uur voelbaar gemaakt wordt. Voichita wordt opgevangen als gast in het kloostertje, maar gaat zich steeds extremer gedragen. In de behoorlijk sektarische gemeenschap is ze niet te handhaven, niemand kan of wil het wanhopige maar zeer manipulatieve meisje helpen. Uiteindelijk doet de priester een poging.

Regisseur Christian Mungiu baseerde de opvolger van zijn al even krachtige statement 4 maanden, 3 weken en 2 dagen op een geval van een uit de hand gelopen duivelsuitdrijving in een klooster in Moldavië. Hij bekritiseert de grote invloed van de kerken in zijn land, maar oordeelt niet over de priester in deze film.

Mungiu trekt de kijker het kloosterleven in met prachtig gecomponeerde, eindeloos lange shots. Het effect is tergend en beklemmend, als in een thriller, maar wel van het tegendraadse soort. Achtergrondinformatie over de meisjes wordt uiterst spaarzaam verstrekt, maar er broeit van alles, dat is wel duidelijk.

Beyond the Hills werd in Cannes bekroond voor het beste scenario. De beide hoofdrolspeelsters deelden de prijs voor beste actrice. Het is geen film voor mensen die met de afstandbediening in de aanslag kijken. Rust en uithoudingsvermogen zijn vereist, maar zoals vaak: wie even verder kijkt dan de neus lang is, wordt rijk beloond. Niet in religieuze zin natuurlijk, verre van.

 

Aanvullende informatie:

Roemenië/Frankrijk/België, 2012
Speelduur: 150 minuten
Regie, scenario en productie: Cristian Mungiu
Camera: Oleg Mutu
Montage: Mircea Olteanu
Art direction: Calin Papura, Mihaela Poenaru
Met: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta
Extra: delete scenes (3 minuten, Frans ondertiteld)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
DVD-Uitgave: Lumière

EDITORS' CHOICE