NIEUWS

Sirene ambulance over de autoradio

Woon je in het noorden van het land, dan kan het zomaar gebeuren dat je ineens de aanzwellende sirene van een ambulance door je autospeakers gaat horen. Vijftien ambulances zijn namelijk uitgerust met het Flister-systeem, dat automobilisten waarschuwt voor een naderend hulpvoertuig door het radiosignaal te ‘kapen’.

Doordat auto’s steeds beter geďsoleerd zijn en auto’s over een steeds beter (lees: bruter) audiosysteem beschikken, wordt geluid van buiten steeds vaker haast volledig afgesloten. Dus ook sirenes van naderende hulpvoertuigen zijn steeds slechter te horen. Studenten Elektrotechniek van de Universiteit Twente ontwikkelden daartoe zo’n vijf jaar geleden het Flister-systeem (niet te verwarren met een flitser-systeem, red).

Ambulances worden daarbij uitgerust met een zender die alle radiofrequenties van voertuigen in de directe omgeving scant en deze overneemt zodra de sirene aangaat. Dat zou tot zo’n driehonderd meter rondom de ambulance zijn. Dus ook wanneer je op de andere weghelft rijdt, of zelfs op een heel andere weg, wordt je radiosignaal onderbroken.

Toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken schoot Flister drie jaar geleden nog af omdat het geen verschil zou maken in aanrijtijd van de hulpdiensten. De proef in het noorden van het land duurt een jaar en alleen staatsradiozenders Omroep Friesland, RTV Noord en RTV Drenthe nemen deel. Commerciële stations vrezen luisteraars en adverteerders kwijt te raken door onderbreking van de programma’s.

EDITORS' CHOICE