NIEUWS

Audiochip voor smartphone levert 24-bit studiokwaliteit

Wolfson maakt niet alleen DACís, maar ook audiochips voor smartphones. Die twee werelden brengt de fabrikant nu samen in de nieuwe chip WM5110, die 24-bits muziekbestanden met een sample rate tot 192 kHz kan afspelen. Aangenomen wordt dat de chip vanaf volgend jaar in smartphones te vinden zal zijn.

Met de nieuwe chip stelt Wolfson smartphones in staat betere geluidskwaliteit te leveren dan een Ďnormaleí cd. Die bevatten doorgaans muziek op 16-bit met een frequentie tot 44,1 kHz. Tegenover Engadget laat de Schotse fabrikant weten dat het de eerste interne audiochip voor smartphones is die dergelijke geluidskwaliteit ondersteunt. Daarnaast is de WM5110 volgens Wolfson de eerste chip die bestaat uit vier digitale signaalprocessors (DSPís).

De chip is daardoor wel een stuk duurder dan de huidige audiochips in smartphones. Volgens directeur Mike Hickey van Wolfson wordt andere hardware overbodig, waardoor juist kosten bespaard worden. De WM5110 maakt bijvoorbeeld chips voor ruisonderdrukking overbodig.

Gezien het feit dat Samsung een frequente afnemer is van Wolfson geluidschips, wordt eigenlijk verwacht dat de WM5110 volgend jaar al onderdeel zal uitmaken van de nieuwste Galaxy van het Koreaanse merk. Al moeten we dat natuurlijk nog even afwachten.

Hoe het trouwens gesteld is met de geluidskwaliteit van de iPhone 5 lees je in deze uitgebreide (Engelstalige) test van Ken Rockwell.

EDITORS' CHOICE