REVIEW

The Doobie Brothers - Toulouse Street LP


Eric de Boer | 09 juli 2013

Het tweede album van de Southern rockers The Doobie Brothers bracht de groep twee flinke hits. Toulouse Street werd voor het eerst uitgegeven in 1972 en bracht de langharige mannen uit de Verenigde Staten naar een hoger niveau. Niet alleen met de meer dan goede verkoop van de plaat, maar ook op muzikaal gebied.

Toulouse Street (vernoemd naar een bekende straat in de Franse wijk van New Orleans) laat een jonge band horen die zich laat beïnvloeden door diverse muzikale stijlen. Met het aantrekken van producer Ted Templeman werd het zuidelijke aspect van de rockmuziek in die typische jaren zeventig-stijl weliswaar benadrukt, maar naast de bekende invloeden van country, folk en bluegrass zijn er ook zeker flinke invloeden van jazz en R & B terug te vinden op de plaat. Het vermengen van de diverse stijlen, een open en toegankelijke mixage en vooral het herkenbare stemgeluid van Tom Johnston zorgden voor een goede verkoop.

Dat is dan ook de reden dat Toulouse Street van The Doobie Brothers nog steeds als klassieker te boek staat. Veel liefhebbers van de zuidelijke rockmuziek uit de vroege jaren zeventig koesteren deze plaat net zoveel als de muziek van The Eagles of The Almann Brothers Band. Elke band met een eigen geluid, ieder album kenmerkend voor de periode van uitgave. De twee hits die als single van dit album af zijn gekomen worden nog steeds gedraaid op de radio, ook in ons land.

Natuurlijk is er de gospel Jesus Is Just Alright en het nog steeds geweldige Listen To The Music, maar ook tracks als Rockin’ Down The Highway, het wat heftiger Snake Man of White Sun. Met Disciple als bluesy uitstapje. De herpersing op 180 grams Music On Vinyl klinkt wonderbaarlijk open en rijk voor een album dat al zo oud is. De basloopjes en percussie is goed te volgen, terwijl de gitaren met volle dynamiek uithalen waar nodig of ingetogen maar rijk akoestisch tokkelen ter ondersteuning. Het album is al vaak op vinyl heruitgegeven, maar wie hem nog niet bezit kan met deze uitgave zijn hart ophalen.

Muzikale waardering: 8                
Klankmatige waardering: 8

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 35:33 minuten
Website

EDITORS' CHOICE