NIEUWSYamaha

Yamaha meldt zich in topsegment AV-receivers

Met de nieuwe AV-receivers RX-A730 en RX-A830 breidt Yamaha niet alleen de Aventage-lijn uit, maar meldt de producent zich ook nadrukkelijk in het topsegment. Beide receivers bieden namelijk naast stereo- en 7.2 meerkanaalsgeluid ook streaming via thuisnetwerk of Airplay én 4K-upscaling.

De twee nieuwe worpelingen zijn voorzien van de YPAO R.S.C., een nieuwe functie die volgens Yamaha “meet met één druk op de knop je speakers volautomatisch in, voor het beste ruimtelijk geluid”. Bij de RX-A830 gebeurt dat zelfs met een meerpuntsmeting. Daarnaast kunnen de receivers worden aangestuurd met de Yamaha Controller-app voor iOS en Android.

Beide receivers bieden een krachtig 7.2-ruimtelijk geluid, respectievelijk 150 (RX-A730) en 160 watt per kanaal (RX-A830). In een handomdraai verbind je de apparaten met het thuisnetwerk voor streaming vanaf bijvoorbeeld computer of NAS-schijf. De twee nieuwe leden van Aventage-familie ondersteunen hoge resolutie geluidsformaten tot 192kHz.

Via Apple Airplay kan muziek worden afgespeeld van iOS-apparatuur zoals iPhone en iPad, terwijl de MHL-aansluiting ervoor zorgt dat muziek en Full HD-video’s van smartphones en tablets af te spelen is. Daarnaast heeft Yamaha de relatief nieuwe streamingdienst Napster geïntegreerd, waardoor je toegang hebt tot een muziekbibliotheek met miljoenen nummers.

De achterzijde van de RX-A830.

Qua beeld ondersteunen de twee nieuwe Aventage-modellen ultra hoge resolutie televisies. De hoogwaardige Video-Upscaling-techniek met exacte deinterlacing optimaliseert videosignalen in een lagere resolutie voor de weergave in 1080p (Full HD), respectievelijk 4K. Daarnaast hebben zowel de RX-A730 als de RX-A830 de mogelijkheid voor 3D-weergave.

De nieuwe receivers zijn per direct verkrijgbaar bij de Yamaha-dealer. De RX-A730 heeft een adviesprijs van 749 euro, terwijl de RX-A830 honderd euro meer moet kosten. Technische details over beide receivers op de website van Yamaha.

MERK

EDITORS' CHOICE