NIEUWSBergmann

Bergmann Audio introduceert Magne toonarm

“Alles draait om de eenvoud”, zong Het Goede Doel ooit. Het lijkt erg van toepassing op de producten van het Deense Bergmann Audio en dan in het bijzonder op de nieuw geïntroduceerde tangentiale toonarm, die de naam Magne heeft meegekregen. Dat meldt importeur Symphony Audio Import middels onderstaand persbericht.

Niet alleen is dit type arm van alle bestaande armsoorten het meest eenvoudige qua basisprincipe, het is volgens Symphony Audio Import ook het enige principe dat de plaat daadwerkelijk aftast zoals hij is gesneden. Bij de nieuwe Magne toonarm, glijdt het bewegende deel van de armconstructie wrijvingsloos op een dun laagje lucht. Hierbij maakt alleen de naaldtip van het element, als enige onderdeel contact met de LP groef.

Tijdens het ontwerp hebben we ons in eerste instantie gefocust op een relatief eenvoudige, maar wel duurzaam beproefde en doordachte constructie. Een bouwwijze waarbij naast het gebruik van slechts enkele onderdelen, wel van solide en duurzame materialen gebruik wordt gemaakt. Doel van dit alles is om onbedoelde resonanties al bij voorbaat zoveel mogelijk uit te sluiten en een optimale weergavestabiliteit te verkrijgen. De vele kleine maar o zo belangrijke details, zorgen mede voor de intense en levensechte muzikale reproductie die deze arm zo kenmerkt.

De armbuis en headshell zijn de eerste onderdelen die de trillingen die tijdens groefmodulatie optreden wanneer een element de groef aftast, moeten controleren. Om dit in goede banen te leiden is het bewegende deel van De Magne toonarm ontworpen en samengesteld als één niet verstelbaar geheel. Naast een aluminium verschuifbare pijp, bestaat dit deel verder nog uit een koolstof armbuis (dubbelwandige buis met demping) en een headshell.

De headshell is voor een perfecte haakse uitlijning, volledig parallel aan de verschuifbare pijp gemonteerd. Het contragewicht is daarbij ontkoppeld van de armbuis aangebracht. De eenvoudige constructie van de bewegende delen - zonder de normaliter benodigde verstelbare/meevibrerende onderdelen - zorgt door het ontbreken van een mechanische verbinding met de vaste delen van de toonarm, voor een compleet ongehinderde signaaloverdracht. De tangentiale toonarm tast de plaat af zoals hij is geperst, oftewel zonder aftasthoekfouten. Belangrijkste voordeel hiervan is de vervormingvrije en ontspannen weergave van zelfs de meest moeilijke passages.

Een ander belangrijk pluspunt van luchtlagering, is de vergaande ongevoeligheid voor akoestische terugkoppeling. Omdat er namelijk geen enkel mechanisch verbinding tussen het bewegende gedeelte - de draaitafel zelf en de naaldtip en de toonarm bedrading kan ontstaan, geeft de arm een ongekend realistisch inzicht op het muzikale gebeuren. En zorgen de exacte timbres, details en nuances, voor een uitermate transparante en levendig akoestisch weergave. Last but not least is de tangentiale toonarm tenslotte erg eenvoudig in te stellen.

Aan de luchttoevoervoorziening van de Magne toonarm, hebben we ontzettend veel aandacht besteed. Naast het doel om een werkelijk muisstille luchttoevoer te creëren welke direct in de luisterruimte kan worden geplaatst en die voor een gelijkmatige, schone en droge luchtstroom kan zorgen, is de pomp voorzien van een olie- en onderhoudsvrij exemplaar met een lange levensduur.

De mechanische geluiden worden daarbij geabsorbeerd door een volledig ingekapseld reservoir. Dit resulteert vervolgens in een gelijkmatige luchtstroom naar het lucht gelagerde deel van de toonarm. De luchttoevoer is voorzien van een filter, wat voorkomt dat stofdeeltjes het systeem binnen kunnen dringen.

EDITORS' CHOICE