REVIEW

Sade - Promise LP


Eric de Boer | 24 juni 2013

Af en toe heb je als muziekliefhebber van die platen die eigenlijk wel in ieders collectie aanwezig zullen zijn. Zo ook dit album. Sade boekte in 1985 veel succes met haar tweede studioalbum Promise.

Een LP die je tegenwoordig veelvuldig tweedehands tegen kan komen in tweedehands platenbakken bij de speciaalzaak en niet te vergeten in de kringloopwinkels. Toch vond Music On Vinyl het nodig om dit album aan hoogwaardig vinyl toe te vertrouwen en hem opnieuw uit te brengen.

Sade had met het eerste album Diamond Life al extreem goede verkoopcijfers weten te realiseren. Toch is het Promise geweest dat als album initieel beter wist te scoren in de hitlijsten. De zoetgevooisde zangeres zelf, de begeleidende muziek die de klanken van jazz, R&B en natuurlijk soul goed naar voren weet te brengen en de vrij goede productie van het album zorgden uiteindelijk voor meerdere Platina statussen in zowel Groot Brittannië als de V.S. Ondanks de wat koele, afstandelijke manier van zingen werd Sade Adu door fans wereldwijd omarmd als icoon. En de af en toe wat dromerige tracks van het album werkten wellicht juist daardoor goed als zowel achtergrond- als echte luistermuziek. Nu nog steeds, overigens. De twee hitsingles van het album (Sweetest Taboo en Never As Good) zorgden voor extra succes, samen met de optredens van Sade met haar band op Live Aid en  het gebruik vaan haar muziek in de film Absolute Beginners. Maar tracks als Jezebel, Fear of Is It A Crime zijn nog steeds erg fijn om te beluisteren.

Vergeleken met het origineel uit 1985 klinkt de versie op 180 grams Haarlems vinyl een tikje donkerder. Het is best grappig om te horen wat de exacte verschillen zijn tussen de persingen. Maar wat betreft de rust om de muziek heen, de uitgesproken plaatsing van instrumenten en niet in de laatste plaats de stem van Sade verdient deze herpersing een hoger oordeel dan het origineel op Epic Records. De luisteraar raakt feitelijk meer betrokken bij de muziek, zij het met een lichte, warme gloed.

Muzikale waardering: 9
Klankmatige waardering: 7
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 43 minuten
Website

EDITORS' CHOICE