REVIEWAudionet

Review Audionet Digital Network Client, PRE 1 G3 voorversterker en AMP I V2 eindversterker

Eric de Boer | 09 november 2013 | Fotografie Eric de Boer | Audionet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 17 juni 2013

In het afgelopen voorjaar was het eindelijk zover. Het Duitse high end merk Audionet kreeg officieel voet aan Nederlandse bodem. Importeur Servi-Q bracht het merk naar ons land en vulde het merkenpakket aan met luxe. Natuurlijk zag HiFi.nl de kans schoon voor een eerste recensie.

Allereerst wat achtergrondinformatie. Audionet stamt uit het Duitse Bochum, waar al bijna twintig jaar een team van ingenieurs werkt aan constante verbetering en innovaties op het gebied van high end elektronica. Het team van Audionet staat bekend om hun bijna over-perfectionistische benadering van het ontwerpen en testen van die ontwerpen, en de continue drang om steeds een hogere kwaliteit te verkrijgen. Een nobel, haast autistisch aandoend doel, dat het merk al vele prijzen en erkenningen heeft opgeleverd.

Audionet: de keuze
Vanuit de Duitse media en een hifi-show die ik jaren geleden heb bijgewoond bij onze oosterburen was ik al wat langer bekend met het merk. Importeur Servi-Q gaf me vrij spel in het kiezen van apparatuur, waarna de keuze viel op een niet eerder door mij beluisterde combinatie van de Audionet DNC (Digital Network Client), de Audionet PRE 1 G3 voorversterker en de Audionet AMP 1 V2 eindversterker. Een solide combinatie, zo leek het op papier. Enkele weken later bracht de importeur drie immense dozen, waar de drie Audionet-componenten snel werden uitgehaald om plaats te nemen in mijn luisterruimte.

Na even passen en meten werd een optimale plek gevonden in het voor mij vervaardigde audiomeubel van steigerhout (tip: gewoon een eigen ontwerp sturen naar een fabrikant). En dan is het even inspelen en wennen. Maar ik loop op de zaken vooruit. Een hifi-systeem van deze klasse vergt enige overpeinzingen. Drie componenten met een totale waarde van zo'n 15.000 euro zijn niet echt alledaags, een potentiële koper van dergelijke apparatuur zal dan ook niet over één nacht ijs willen gaan.

Als recensent heb je dan ook de plicht om een set zorgvuldig op te stellen, na te denken over de verbindingen, voedingen en niet in de laatste plaats een gedegen inspeelperiode. De leek of pessimist denkt hier wellicht niet eens over na, maar de set gaf zelf aan dat dergelijke afwegingen wel degelijk zinvol kunnen zijn.

De technieken van Audionet
We zouden letterlijk vele pagina's kunnen vullen met de door Audionet toegepaste ontwerpen en technieken in de streamer/ dac, voor- en eindversterker die geruime tijd mijn oren met muziek hebben gevuld. De benadering van elektronica door de ingenieurs van Audionet is zoals eerder gemeld een zeer perfectionistische. Alle componenten stralen dit uit, zowel aan de binnen- als buitenkant.

De degelijke aansluitingen, de logisch geplaatste voedingsingangen, de gebruikte materialen voor de behuizingen en de minimalistische bedieningstoetsen geven blijk van high end gedachtegoed. Het chassis van de Audionet apparatuur bestaat uit plaatstaal, geborsteld aluminium van 10 mm vormt de fronts en ook de boven- en zijkanten zijn uit aluminium vervaardigd. De klant kan kiezen voor zwarte of zilveren frontkleuren en de displays worden naar wens uitgevoerd in blauw of rood.

MERK

EDITORS' CHOICE