NIEUWSYamaha

Yamaha Aventage CX-A5000 & MX-A5000


Redactie HiFi.nl | 27 juni 2013 | Yamaha

Het gebeurt echt niet alle dagen dat ons het bericht bereikt dat er een nieuwe surroundprocessor met bijbehorende meerkanaals eindtrap gelanceerd wordt. Maar vandaag is het zo ver. Yamaha pakt namelijk uit met de Aventage CX-A5000 surroundprocessor en de Aventage MX-A5000 eindversterker.

Beiden zijn ze in staat om 11.2 surroundgeluid weer te geven. 11.2, inderdaad. Horen we daar in de verte alvast een langgerekt ‘Hoera!’ vanuit de hoek van de VLL – dat is de Verenigde Liga der Luidsprekerbouwers – weerklinken? Het zou zomaar kunnen. Anyway, laat ons eens kijken wat deze twee surround machines zoal in petto hebben:

Unieke Yamaha-technologieën, zoals het intern ontwikkelde CINEMA DSP HD³ en het automatische inmeetsysteem YPAO R.S.C. zorgen voor een betere geluidskwaliteit bij het weergeven van blockbusters, games en muziek. Ook de scheiding van het processorgedeelte en de eindversterker elektronica draagt hiertoe bij. Het is de bedoeling dat dit duo het centrum van de digitale woning wordt: muziekweergave via AirPlay en bediening via de smartphone en de tablet onderstrepen dit.

MX-A5000

MX-A5000: 11 kanalen voor een unieke meerkanaals-sound
De MX-A5000 is met een effectief vermogen van 280 Watt (bij 6 Ohm) per kanaal bijzonder krachtig. De 11 kanalen van deze versterker kunnen overigens op een flexibele manier ingezet worden. Zo kan je er inderdaad een 11.2 surroundsysteem mee opbouwen, maar je kan hem ook als vijfkanaals versterker inzetten, waarbij de hoge en lage tonen in een bi-amp modus aangestuurd worden. Het is eveneens mogelijk om de MX-A5000 als gewone vijfkanaals versterker te gebruiken, waarbij dan nog vier kanalen beschikbaar zijn om twee bijkomende stereozones in andere ruimtes te creëren. De hoogwaardige elektronica van de MX-A5000 bevindt zich in een solide metalen behuizing, die trillingen neutraliseert dankzij een verstevigd frame, dwarse versterkingsverbindingen en een dubbele bodem.

CX-A5000

CX-A5000: 11.2 surroundprocessor
De CX-A5000 is de digitale centrale van het systeem, die binnenkomende beeld- en geluidssignalen verwerkt door middel van de modernste elektronica. De digitale en analoge schakelingen zijn daarbij strikt gescheiden om een nadelige wisselwerking uit te sluiten. 

De CINEMA DSP HD³ functie biedt 33 DSP-programma's voor ieder muziek- en filmgenre, of het nu gaat om een dramaserie of sport, games of muziekvideo's, vanaf blu-ray of smartphone. Onder de aangeboden programma’s bevinden zich twaalf beroemde concertzalen van Wenen tot Tokyo en zeven muziekclubs, zoals het beroemde Roxy Theatre in Los Angeles. Zo kan de gebruiker ook thuis als het ware live genieten van concerten.

Opvallend dat Yamaha nog steeds doorgaat met z’n DSP programma’s, terwijl andere fabrikanten dit al enige tijd afgezworen hebben. Bij de concurrentie vind je dergelijke DSP-programma’s enkel nog in de goedkoopste AV-receivers. Nu is het wel zo dat Yamaha destijds pioneerde met deze DSP-technologie, maar dan nog vinden we het een vreemde keuze dat ze hiermee blijven doorgaan. Maar goed: als het je niet bevalt, kan je de DSP-programma’s natuurlijk ook uitschakelen...

Excellente beeldverwerking voor Ultra-HD-Home-Cinema
De beeldprocessoren van de CX-A5000 voeren een signaalanalyse uit en verbeteren het bewegende beeld door het verscherpen van de contouren, het gladstrijken van de kanten en door bewegingscorrectie toe te passen, zodat ook video's in standard definition er weer wat beter uitzien. Het apparaat kan ook content upscalen naar 4K.

Achterzijde MX-A5000

Automatisch meerpunts inmeetsysteem YPAO R.S.C.
Dankzij het automatische meerpunts inmeetsysteem, genaamd ‘YPAO R.S.C. (Reflected Sound Control)’ wordt de afstelling van het Aventage duo en het daarop aangesloten luidsprekerensemble een eenvoudige klus. De ruimte wordt met een gevoelige meetmicrofoon akoestisch opgemeten, en vervolgens geanalyseerd door de CX-A5000. Zelfs de hoek van de luidsprekers wordt in de berekening meegenomen. Op die manier wordt de versterker niet alleen perfect ingeregeld op de luidsprekers, maar worden storende ruimtereflecties ook herkend en betrouwbaar geëlimineerd.

Het lijkt ons gezond om die laatste zin met enige scepsis te lezen. Akkoord: het is niet uit te sluiten dat het YPAO R.S.C. system hier en daar inderdaad de storende invloed van een ruimtereflectie enigszins weet terug te dringen, maar een adequate oplossing die het merendeel van de storende ruimtereflecties aanpakt is dit niet. Was het maar waar.

Bediening via smartphone en tablet
Als comfortabel alternatief voor de intuïtieve systeemafstandsbediening kunnen de Aventage CX-A5000 en MX-A5000 ook worden bediend met een smartphone of tablet. Yamaha heeft daarvoor de AV Controller App ontwikkeld, die zowel beschikbaar is voor iOS als voor Android. De app biedt controle over alle mogelijkheden. De belangrijkste basisfuncties zijn altijd direct beschikbaar, terwijl ook complexe configuraties kunnen worden afgeregeld, dankzij de intuïtief opgebouwde submenu's.

Achterzijde CX-A5000

Het duo is vanaf september 2013 verkrijgbaar bij de erkende vakhandel. De CX-A5000 gaat € 1.345 kosten, de 11 kanaals MX-A500 kost € 1.750. Schatten we, want Yamaha heeft nog geen prijzen opgegeven…

*UPDATE: de daadwerkelijke prijzen voor de Nederlandse markt zijn € 2399,- voor de CX-A 5000 en € 2699 voor de MX-A 5000, zo laat Yamaha weten. Wat meer dan we geschat hadden, inderdaad.

MERK

EDITORS' CHOICE