NIEUWSAudyssey

Audyssey AmpIT technologie voor betere streaming radio geluidskwaliteit


Redactie HiFi.nl | 10 juli 2013 | Audyssey

Audyssey – het merk is vooral bekend omwille van zijn fijne Room EQ technologie – liet ons weten met een AmpIT software development kit (SDK in vakjargon) te komen. De doelstelling hiervan is om de geluidskwaliteit bij de gebruiker van streaming radio-diensten te verbeteren.

Tot nu toe proberen de verschillende streaming radio diensten zich te onderscheiden van de concurrentie door middel van de user interface, de grootte van het muziekaanbod, de abonnementsformules, et cetera. Op het vlak van geluidskwaliteit is er echter geen enkel onderscheid. Met uitzondering van Qobuz, that is.

Chris Kyriakakis – oprichter en CTO van Audyssey – stelt echter dat de oorzaak van de minder goede geluidskwaliteit bij streaming audio-diensten niet zozeer te maken heeft met een te beperkte bandbreedte, maar wel met akoestische problemen bij de weergave apparatuur, zoals de hoofdtelefoons. En dat is waar AmpIT om de hoek komt kijken. De redenering, als zou de te beperkte bandbreedte (waardoor we met lossy muziek opgescheept zitten in plaats van lossless) plots geen probleem meer zou zijn, is natuurlijk nogal eenzijdig. Aan de andere kant kunnen we er moeilijk iets op tegen hebben dat iemand een nieuwe technologie lanceert om de geluidskwaliteit van streaming radio op te peppen, natuurlijk.

Deze technologie – beschikbaar voor de iOS en Android platforms – maakt gebruikt van een in de cloud gestockeerde database van hoofdtelefoonprofielen, die steunt op de ExpertFit technologie van Audyssey. De database telt vandaag al gegevens van zo’n 200 hoofdtelefoonmodellen, en is nog steeds groeiende. Bovendien wil Audyssey de database verder aanvullen met profielen van luidsprekers, docking stations, soundbars en zelfs met die van de luidsprekertjes die in mobiele telefoons en tablets gebruikt worden. De gebruiker geeft gewoon aan welk weergave apparaat hij wil gebruiken, waarna het overeenkomstige profiel uit de Audyssey database gedownload wordt.

De technologie is in licentievorm beschikbaar voor de streaming radio diensten. Wie begint?

EDITORS' CHOICE