NIEUWSBose

Geluidspionier Amar Bose overleden


Redactie HiFi.nl | 13 juli 2013 | Bose

Amar Bose, geluidspionier en oprichter van het naar hem vernoemde luidsprekerimperium, is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Wayland, Massachusetts. Dat heeft Bose, waar hij nog steeds bestuursvoorzitter was, laten weten. Over de doodsoorzaak is verder niets bekendgemaakt.

Bose richtte het gelijknamige bedrijf op in 1964 in het nabij Boston gelegen Framingham. Bijna tien jaar eerder, in 1956, werd de in 1929 in Philadelphia uit een Indiase vader en Amerikaanse moeder geboren Bose aangesteld als geluidswetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daar verrichtte hij wetenschappelijk onderzoek en gaf les op het gebied van de akoestiekleer. In 2001 zwaaide hij af bij MIT.

In de jaren ’50 van de vorige eeuw stoorde Bose zich enorm aan de slechte kwaliteit speakers. Hij gebruikte zijn onderzoek op MIT om betere systemen te ontwikkelen. Zijn bedrijf maakte vooral naam met luidsprekersystemen die ondanks bescheiden afmetingen een kamerbreed geluid voortbrengen.

Daarnaast is de fabrikant groot in het segment van hoofdtelefoons met noise cancelling, die het omgevingsgeluid goeddeels kunnen uitschakelen. “Dr. Bose heeft Bose Corporation bijna vijftig jaar geleden gefundeerd op onderzoek en innovatie”, zei Bose-baas Bob Maresca in een verklaring. “Die visie is nooit veranderd.”

Amar Bose werd vele malen onderscheiden. Hij ontving awards uit zowel de hoek van de (elektrotechnische) wetenschappen als uit de kunstsector. In 2011 schonk hij een meerderheidsbelang van Bose aan MIT. De universiteit heeft non-voting shares en heeft dus geen inspraak in de bedrijfsvoering. Het dividend wordt gebruikt voor onderzoek en onderwijs.

EDITORS' CHOICE