NIEUWS

Sony lanceert app voor High Quality audio streaming


Redactie HiFi.nl | 15 juli 2013

Sony Network Entertainment International verblijdt de wereld met een bijgewerkte Music Unlimited app voor de iPod en de iPod Touch. De grote bijzonderheid daarvan is dat de app nu ook de mogelijkheid biedt om tracks te streamen in High Quality-Audio.

Eigenlijk is het ongelofelijk dat het zo lang heeft geduurd eer één van de grote jongens het licht gezien heeft. Want waarom zouden we in hemelsnaam genoegen nemen met prutserige mp3’tjes als het ook veel beter kan? Tegenwoordig zijn lossless bestanden met sampling rates tot 196 kHz – en zelfs meer als het moet – en bitdieptes tot 24 bits mogelijk. Vroeger was een te beperkte bandbreedte en/of te dure opslagcapaciteit een hinderpaal, waardoor we met die vervelende – want inferieure –, ‘lossy’ muziekbestanden opgescheept zaten. Gelukkig is de internet bandbreedte sterk toegenomen en is de prijs per gigabyte opslag nog slechts een schijntje in vergelijking met vroeger.

OK, terug naar Sony’s nieuwe High Quality-Audio standaard. Die maakt het mogelijk om muziek te streamen in – klaar voor een ijskoude douche? – het 320 kbps AAC formaat. Excuseer? Je kunt toch moeilijk in alle ernst zomaar beweren dat we AAC 320 kbps bestanden voortaan als High Quality-Audio – Sony gebruikt er zelfs hoofdletters voor – moeten gaan omschrijven?

AAC bevindt zich ruwweg op hetzelfde kwaliteitsniveau als mp3. Wat dus betekent dat we hier nog steeds te maken hebben met ‘lossy’ geluid. We halen met andere woorden niet eens de kwaliteit van een cd-schijf. Nu is het wel een feit dat de datarate van 320 kbps minder verlies oplevert – lees: minder slecht is – dan met de lagere datarates het geval is. Dus als je de nieuwe norm daar mee vergelijkt – en ‘vergeet’ dat er ook zoiets bestaat als lossless audio en zelfs high resolution audio – dan zou je deze nieuwe toepassing inderdaad High Quality-Audio kunnen noemen. Zoals je ook zou kunnen zeggen dat je een snelle racebolide hebt, maar daarbij eigenlijk doelt op een al lang in staat van ontbinding verkerend Lelijk Eendje uit 1968. Dat alleen maar als ‘snel’ kan omschreven worden in vergelijking met een bakfiets…

EDITORS' CHOICE