Bang & Olufsen BeoLab 14 demonstraties Poulissen


Redactie HiFi.nl | 19 augustus 2013 | Bang & Olufsen

Bang & Olufsen introduceert met de BeoLab 14 een volledig nieuw surround sound-luidsprekersysteem, bestaande uit een aantal satellietluidsprekers en een subwoofer, wat compatibel is met alle televisiemerken en alle surround versterkers. Dat klinkt voor de hand liggend, maar is dat bij Bang & Olufsen zeker niet.

Het nieuwe systeem is inmiddels bij Poulissen Audio Video Center in Roermond te vinden, waar de gehele maand augustus in het teken staat van demonstraties van de set. We quoten even uit de tekst van de Denen;

"Klein van formaat, groots qua geluid. Met de BeoLab 14 koppelen de geluidstechnici van Bang & Olufsen rijk geluid aan fraaie maar compacte luidsprekers. De cirkelvormige satellietluidsprekers van geanodiseerd aluminium zijn afgewerkt met verwisselbare textielcovers die in een scala aan kleuren verkrijgbaar zijn. De sculpturale subwoofer beschikt voor iedere luidspreker in het systeem over een aparte versterker en produceert een indrukwekkend basgeluid voor diens bijna bedrieglijk kleine formaat."

Tue Mantoni, CEO bij Bang & Olufsen, voegt daar aan toe: “De introductie van een all-in-one surround-luidsprekersysteem is een belangrijke nieuwe stap voor Bang & Olufsen. Het is een voortzetting van onze filosofie dat geluid een belangrijke rol speelt in alles wat we doen. Iedereen die wil genieten van de voordelen van surround-geluid zonder een subwoofer te moeten verstoppen, kan nu genieten van de onvervalste Bang & Olufsen-geluidskwaliteit.”

De BeoLab 14 is het resultaat van veel testen, uitgevoerd in onze luisterkamer”, aldus Jens Rahbek, senior sound engineer van de R&D-afdeling. “Geluid is een subjectieve ervaring, ook met de beste componenten. Wij streven ernaar om geluid te produceren dat de bedoelingen van de oorspronkelijke artiest zo dicht mogelijk benadert. Daarom worden onze luidsprekers afgestemd tijdens een proces van urenlang luisteren; door verschillende mensen, in verschillende ruimtes en omgevingen, en tijdens de verschillende fasen van de ontwikkeling.”

Techniek
De subwoofer vormt het hart van het BeoLab 14-systeem. De neerwaarts gerichte 8″ driver van de actieve subwoofer beschikt over 280 watt. Het apparaat heeft volgens de Denen meer dan voldoende pit om alle actie in iedere actiescène te ontketenen, zonder in wollig basgeluid te verzanden. Op de sub kunnen vijf actieve satellietluidsprekers worden aangesloten, voorzien van vijf individuele 140 watt versterkers met een aparte equalizer voor iedere luidspreker. Die luidspreker doen ons overigens sterk aan de bollen van het Franse Elipson denken, maar dat terzijde...

Daarnaast is de subwoofer uitgerust met een Digital Signal Processor, Adaptive Bass Linearisation voor de lage tonen een schakelaar voor ruimte-adaptatie, line sense, Power Link-aansluitingen voor Bang & Olufsen-componenten en een A/V multi-connector voor andere apparatuur.

Beschikbaarheid & prijs
De BeoLab 14 is verkrijgbaar in drie varianten: één met subwoofer en vier satellietluidsprekers (voor Bang & Olufsen-televisies met een geïntegreerde luidspreker die in een surround-installatie als centrale luidspreker fungeert), de andere variant met subwoofer en vijf satellietluidsprekers is geschikt voor alle andere merken. De derde variant is 2.1, vanaf €2.495. Het nieuwe systeem wordt standaard geleverd met muurbeugels, maar is ook te bestellen met plafondbeugels, tafel- en vloerstands. Het systeem is vanaf 16 mei 2013 wereldwijd bij de Bang & Olufsen-showrooms verkrijgbaar. Prijzen vanaf € 2.995.

Extra actie
Gedurende de maand augustus heeft Poulissen AV bovendien een extra actie: de aangeschafte set wordt standaard in wit 'aangekleed', maar je krijgt er nu tijdelijk een extra coverset naar keuze bij. De beschikbare opties zijn zwart, zilver, rood, donkergrijs en petrol blue. 

De gegevens van Poulissen vind je op de Special. Je kunt er heel augustus terecht voor een uitgebreid kennismaken met de BeoLab 14.

// ]]]]]]]]]]>

EDITORS' CHOICE