NIEUWSSony

Sony en Panasonic werken aan opvolger Blu-ray


Redactie HiFi.nl | 30 juli 2013 | Sony

Aangezien de 4K-revolutie stilaan op stoom begint te komen, is het niet verwonderlijk dat de vraag om een schijfje met (alweer) een hogere opslagcapaciteit steeds luider begint te klinken… Sony en Panasonic hebben een samenwerking gesloten om een opvolger van blu-ray te ontwikkelen. Het nieuwe schijfje, waar minimaal 300 Gb aan data op moet kunnen, zou in 2015 al op de markt moeten komen.

Het nieuwe discformat moet het antwoord worden op video in ultra hd-resolutie, vier keer zo groot als full hd. Er zijn al televisietoestellen op de markt verschenen die 4K ondersteunen, maar content is er amper. Blu-ray-disc kunnen de resolutie wel aan, maar voor langere films is simpelweg geen ruimte genoeg op het schijfje. Op het nieuw te ontwikkelen medium zou zes keer zoveel informatie weggeschreven kunnen worden.

Sony ontwikkelde in de jaren '90 samen met Philips en Pioneer de blu-ray, maar door allerlei rechtszaken kwam het schijfje pas in 2003 op de markt.

Samen met Panasonic richt Sony zich met het nieuwe product vooral op de professionele markt, maar het is niet ondenkbaar dat het nieuwe discformat ook wordt ingezet op de consumentenmarkt. Al roept de aankondiging van de twee fabrikanten wel direct de vraag op wat de noodzaak van het nieuwe opslagmedium is in een tijd waarin data steeds vaker wordt gestreamd of gedownload, of op thuisservers staat.

EDITORS' CHOICE