ARTIKELPathos

Vakantiebezoek bij Pathos Acoustics


Gastauteur | 01 augustus 2013 | Fotografie Gastauteur | Pathos

In de zomer van 2010 waren HiFi.nl-lezer Geert Trepels en zijn partner Kitty Ramakers op vakantie in Italië, waarbij ze een fabrieksbezoek aan Sonus Faber in Arcugnano onderdeel maakten van de trip. Een ingestuurd verslag volgde, wat je via deze link terug kunt vinden. 

Deze zomer is Geert in de fraaie omgeving van Vicenza, waar hij er opnieuw in geslaagd is een uitnodiging veilig te stellen – ditmaal bij Pathos Acoustics. Ook dat verslag mogen we bij dezen delen. 

Pathos Endorphin

Pathos Acoustics - 2013
Hifi en vakantie gaan niet goed samen. De muziek uit een laptop of flutspeakers hangend aan een buitenmuur of de autoradio klinkt meestal behoorlijk beroerd. Na thuiskomst verbazen en verheugen we ons telkens weer over hoe mooi het kan zijn op een goede muziekinstallatie. Traditioneel beginnen we met Ry Cooder’s fraaie Cancion Mixteca (cd Paris,Texas), ontroerend gezongen door acteur Harry Dean Stanton. Ons Italiaans trio (Audio Analogue Maestro2 cd-speler, Pathos Classic MK3 versterker, Sonus faber Guarneri Homage speakers) maakt alles weer genietbaar...

Pathos Classic MK III

Sinds begin dit jaar hebben we deze Pathos versterker. De vakantie in Italië wilden we daarom graag combineren met een bezoek aan Pathos Acoustics. Drie jaar geleden heeft Carlo Devoti (campingeigenaar in Brenzone, en ook hifi-liefhebber) ons bezoek aan Sonus Faber geregeld. “Carlo, bel jij Pathos of bel ik?”.  “Ik bel wel weer”, is het antwoord. Kort erna zijn we welkom bij Pathos.

Pathos – Vicenza, Italië

Na stevige nachtelijke plensbuien aan het Gardameer verdwijnt de bewolking langzaam. Steeds meer breekt een vrolijk zonnetje door – een voorbode van wat gaat komen? De fabriek van Pathos Acoustics ligt op tien kilometer van Vicenza. In een zomers landelijke omgeving staat een grote hoeve omgeven door enorme schuren. Het herinnert aan de boerderij uit de film Novecento. Even verderop ligt het dorpje Grumolo della Abbadesse. We moeten in de Via Palu zijn – huisnummers zijn er niet. Het is even zoeken totdat we op een van de gebouwen bijna bescheiden de naam PATHOS ontdekken.

Damiano Zanini wacht ons op – hij is de zoon van directeur Gaetano Zanini, en vooral belast met de techniek van de producten. Hij vertelt hoe Pathos, opgericht in 1994, is uitgegroeid tot een topmerk onder het motto 'the unorthodox control'. De hybride versterkers, met de Inpol technologie in de topmodellen, hebben Pathos groot gemaakt. Een bijzondere klank gekoppeld aan een uitzonderlijk uiterlijk.

Frontiers Life speakers en Musiceta muziekserver, Damiano Zanini (r.)

In de demoruimte is de Musiceta muziekserver verbonden met een opengeschroefde Inpol2 versterker die de Pathos Frontiers Life luidsprekers aanstuurt. De grotere Frontiers Prime mist de midden/hoog sectie omdat er nog mee wordt geëxperimenteerd. De midden/hoog sectie is horizontaal draaibaar – een idee herinnerend aan de Belgische Synthese speakers.

 Men is erg trots op de Musiceta muziekserver met een 21” scherm en 1TB schijf. Ry Cooders “Paradise&Lunch” klinkt vlak, maar dat zit in de opname. Gianmaria Testa en Diana Krall staan daarentegen heel mooi realistisch en ontroerend in de ruimte. Vader Zanini komt erbij gezellig bijzitten en doet muzikale voorstellen.

Gaetano Zanini – directeur Pathos

Na een half uur muziek draaien worden nog enkele modellen toegelicht: de Converto dac, de Aurium voor hoofdtelefoons, de ClassicREMIX (nu ook met ingebouwde dac). De Endorphin cd-speler, ook zo’n juweel om te zien, hebben we helaas niet kunnen horen. De Ethos versterker (kende ik alleen van plaatjes) is imponerend – wat een prachtig apparaat! Het uiterlijk van alle Pathos producten is buitengewoon, de klank en de prijzen ook. Hoe mooi kan hifi zijn...

Diverse modellen waaronder de Cinema X, Ethos, Classic Remix, Twin Towers – alles handmade

Tot slot krijgen we een uitgebreide catalogus met Pathos-producten, en nog de tip om als upgrade voor de Classic MKIII vooral de Inpol2 te overwegen. En dat beloven we onder uitgebreide dankzegging voor hun gastvrijheid. “Grazie Gaetano, grazie Damiano - ciao!”

Hifi en vakantie gaan toch prima samen…

(Geert Trepels / Kitty Ramakers – juni 2013)

De nieuwe Pathos ClassicRemix – nog zo’n hebbeding

Frontiers Prime speaker – bijna 70cm diep

EDITORS' CHOICE