REVIEW

Zero Dark Thirty Blu-ray


Jan Luijsterburg | 07 augustus 2013

Historische gebeurtenissen zijn een geliefd onderwerp voor speelfilms. Na een aantal titels over de aanslagen van 9/11 was het wachten op de verbeelding van zoektocht naar Osama Bin Laden, cumulerend in zijn uitschakeling op 2 mei 2011. Kathryn Bigelow lost die verwachting op overtuigende wijze in.

Haar film mocht eerder dit jaar op diverse Oscar-nominaties rekenen, en is inmiddels op Blu-ray verschenen.

Protagonist is CIA agent Maya (Jessica Chastain), net van school gerekruteerd voor het opsporen van de Al Qaida vanwege haar koelbloedige gedrevenheid. Ze komt bij de al lopende operatie als collega Dan (Jason Clarke) door marteling probeert een man aan het praten te krijgen. Uiteindelijk – er passeert een heel scala aan onaangename technieken de revue – laat deze Ammar de naam van een van de koeriers los die contact onderhoudt met Osama.

Als de inmiddels bekende villa annex bunker gelokaliseerd is, beginnen de voorbereidingen voor de Navy SEAL operatie waarin Osama en enkele huisgenoten uiteindelijk om het leven komen. Eindeloos traag gaan die voorbereidingen, ondraaglijk bijna voor de fanatieke Maya.

Zero Dark Thirty beoogt het historische verhaal zo waarheidsgetrouw in beeld te brengen. De documentaire stijl waarin geschoten is, zonder de clichés die dit soort films een heldhaftig karakter proberen te geven, draagt bij aan het ‘echte’ effect. Veel aandacht is besteed aan het speciaal in Jordanië nagebouwde huis waar Osama in verbleef.

Het verhaal begint met het statement dat de film gebaseerd is op "first hand accounts of actual events." In de officiële bronnen wordt echter in alle toonaarden ontkend dat de leidraad naar Osama verkregen is door martelingen. Dat verschil gaf in Amerika veel discussie. De extra’s op deze blu-ray, een in vier delen opgeknipte making of, gaan hier niet op in.

Een ander opmerkelijk aspect van het verhaal, de veelbesproken keus om Osama een zeemansgraf te geven, wordt in de film achterwege gelaten, zonder dat dit afbreuk doet aan het verhaal. Het slotbeeld van de volstrekt lege blik van Maya als alles is volbracht is onvergetelijk.

Technisch is deze blu-ray een hoogstaand staaltje perfectie. De duisternis waarin de operatie zich voltrok komt overtuigend over en ook het geluid is indrukwekkend, met veel imponerend lage klanken, zonder over te komen als effectbejag.

Alle controverse ten spijt (niet voor niets werd Bigelow voor deze film niet eens genomineerd voor de Oscar voor beste regie, die ze won voor haar veel mindere film The Hurt Locker), is Zero Dark Thirty een even indrukwekkende als belangrijke film.

Aanvullende informatie:

VS, 2012
Speelduur: 157 minuten
Regie: Kathryn Bigelow
Scenario: Mark Boal
Camera: Greig Fraser
Muziek: Alexandre Desplat
Met: Jessica Chastain, Jason Clarke, Reda Kateb, Kyle Chandler
Extra: 4 featurettes, samen 25 minuten
Beeld: 1,85:1, 1080p
Geluid: DTS HD master 5.1
Uitgave: A-film
Officiële website

EDITORS' CHOICE