NIEUWSPioneer

Soundbar Saturday - nieuwe modellen van Onkyo en Pioneer


Redactie HiFi.nl | 24 augustus 2013 | Pioneer

Dat de soundbar één van de hotste apparaten in audioland is, daarmee vertellen we weinig nieuws. Steeds meer ‘traditionele’ merken begeven zich nu ook op die markt. Zo lanceert Pioneer binnenkort liefst drie soundbars, terwijl Onkyo eveneens drie nieuwe modellen aankondigen.

Pioneer brengt in november drie soundbars op de markt die voorzien van bluetooth, de SBX-N300, de SBX-N500 en de SBX-700. De SBX-N500 en SBX-N700, de meer luxe modellen, zijn ook voorzien van wifi, waardoor ze content vanaf DLNA-gecertificeerde apparaten kunnen afspelen. Daarnaast beschikken de twee meest luxe modellen als eerste over Miracast. Daarmee kan de inhoud van een mobiel apparaat via HDMI op het tv-scherm worden weergegeven. Verder hebben de SBX-N500 en SBX-N700 een ingebouwde bluetoothzender, waardoor ze geluid door kunnen sturen naar een bluetoothspeaker of –hoofdtelefoon.

Volgens Pioneer produceren de nieuwe soundbars “een uitstekend geluid met rijke, natuurlijke en buitengewoon heldere klanken. Ze maken gebruik van de wide band full-range speaker driver-technologie, die Pioneer in de jaren 1970 heeft ontwikkeld en die het frequentiebereik uitbreidt en vervorming beperkt.” De SBX-N300 en SBX-500 zijn voorzien van twee ingebouwde subwoofers, de SBX-N700 heeft een afzonderlijke draadloze subwoofer. De soundbars zijn verkrijgbaar vanaf november, prijzen heeft Pioneer nog niet bekendgemaakt.

Ook het Japanse Onkyo begeeft zich op de markt van consumenten die op zoek zijn naar een beter tv-geluid, maar niet direct een hele installatie willen neerzetten. Het komt net als Pioneer met drie modellen: de soundbars LS-B40 en LS-B50 en de soundbox LS-T10. Die laatste is een soundbox, waarop de televisie geplaatst kan worden. Ook deze drie types zijn voorzien van bluetooth.

De Onkyo LS-T10, aangekondigd als zogenaamd TV base speaker systeem, is uitgerust met zes full-range drivers en een subwoofer van 21 watt. Van de twee soundbars is de LS-B50 het meest compleet. Naast zes full-range drivers en twee tweeters, heeft het een subwoofer van 40 watt. De wat kleinere LS-B40 is voorzien van twee baswoofers, vier drivers en eveneens twee ingebouwde tweeters. Beide soundbars beschikken over een zeskanaals versterker.

Adviesprijzen voor Nederland zijn nog niet vrijgegeven, de modellen van Onkyo worden immers ook pas in september officieel voorgesteld tijdens IFA. Afgaande op adviesprijzen elders, mag verwacht worden dat de Nederlandse prijskaartjes zullen uitkomen op grofweg 350 tot 550 euro.

EDITORS' CHOICE