NIEUWS

Wetenschappers Harvard ontwikkelen transparante, geluidswerende speaker

Redactie HiFi.nl | 31 augustus 2013

Ingenieurs aan de universiteit van Harvard hebben een luidsprekers ontwikkeld die volledig transparant is. Naast biomedische toepassingen, zoals doorzichtige implantaten, zou de speaker ook ruiten geluidsdicht kunnen maken.

Jeong-Yun Sun (l) en Christoph Keplinger tonen hun transparente ionische speaker (foto: Eliza Grinnell, SEAS Communications).

De luidspreker is opgebouwd uit twee lagen van zoutwatergel, met daar tussen een dunne, doorzichtige rubberlaag. Door elektrische stroom door de gel te laten lopen, gaat de rubberen laag trillen en trekt deze samen, vergelijkbaar met de werking van een meer conventionele speaker.

Het bereik van de bijzondere luidspreker ligt tussen 20 Hz en 20 KHz, oftewel het bereik van het menselijk gehoor, zo blijkt uit een in het magazine Science verschenen artikel van ontwikkelaars Jeong-Yun Sun en Christoph Keplinger. Door gebruik van rubber en zoutwatergel is de luidspreker niet alleen transparant, maar ook hartstikke flexibel. Zo kan de luidspreker behoorlijk ver uitgerekt worden, zonder dat dit ten koste gaat van het weerstandsvermogen en de weergave.

Door het gebruik van rubber en zoutwatergel, is de ionische speaker hartstikke flexibel.

Dit is mogelijk doordat de knappe koppen in plaats van de gebruikelijke harde elektronische elementen een zachte, superabsorberende gel voor de elektroden van hun flexibele luidsprekers gebruiken. De elektrische ladingen worden dus gedragen door ionen, en niet door elektronen. Dat biedt een aantal voordelen: ionische geleiders kunnen meerdere keren hun oorspronkelijke omvang rekken zonder aan weerstand in te boeten, ze kunnen transparant zijn en de gels die gebruikt worden zijn bio-compatibel, waardoor ze geschikt zijn voor biomedische toepassingen zoals kunstspieren en andere implantaten.

Wetenschappers zochten al langer naar een mogelijkheid deze ionengeleiders toe te passen, maar dat werkte niet goed onder hoge voltages door optredende chemische reacties. Door gebruik van de rubberen laag als isolator, doet dit probleem zich niet voor. Daarnaast beweren Sun en Keplinger dat de speaker ook als raam worden gebruikt, waarbij op dezelfde manier als noise cancelling hoofdtelefoons geluid van buiten onderdrukt kan worden.


EDITORS' CHOICE