NIEUWS

Uitvinder Ray Dolby overleden


Redactie HiFi.nl | 13 september 2013

In zijn huis in San Francisco is gisteravond Ray Dolby overleden. De geluidspionier, uitvinder van systemen waarmee geluid zo helder mogelijk kon worden opgenomen en afgespeeld, werd 80 jaar. Dolby leed al jaren aan Alzheimer, terwijl eerder dit jaar leukemie bij hem werd vastgesteld.

De in 1933 in Portland, Oregon geboren Amerikaan begon al jong in de audiotechnologie te werken. Op de middelbare school werkte hij al voor Ampex, waarna hij elektrotechniek studeerde aan Cambrigde University in Groot-Brittannië.

In 1965 richtte hij in Groot-Brittannië Dolby Laboratories (lees hier ons achtergrondverhaal over dit bedrijf) op. Daar ontwikkelde hij een ruisonderdrukker, Dolby Noise Reduction. Die zorgde ervoor dat bij het afspelen van geluid vanaf geluidsbanden veel minder ruis te horen is. Ook produceerde Dolby het Dolby Surround System, een meerkanalentechnologie die wereldwijd werd toegepast in bioscopen en in veel huiskamers te vinden is. In 1976 verhuisden Dolby en zijn bedrijf terug naar de Verenigde Staten.

Zijn uitvindingen leverden Ray Dolby onder meer twee Oscars, verschillende Emmy’s en Grammy Awards op. “Zijn passie voor geluid heeft geleid tot uitvindingen die de manier waarop we naar muziek luisteren en naar film kijken, veranderd heeft”, zo liet de organisatie achter de Grammy Awards weten.

Dolby, die volgend jaar een ster op de Hollywood Walk Of Fame krijgt, laat een vrouw en een twee zoons na.

EDITORS' CHOICE