ARTIKELSonus faber

Fabrieksbezoek Sonus Faber

Gastauteur | 29 september 2010 | Fotografie Gastauteur | Sonus faber

Voor de een is vakantievieren een hotelletje aan zee met eigen zwembad, lekker eten en drinken en vooral...niks doen. HiFi.nl lezers Geert Trepels en zijn vriendin Kitty Ramakers gebruikten hun vakantie om een bezoekje te brengen aan de Sonus Faber fabriek in Arcugnano. Het verslag dat ze daarvan maakten willen we je niet onthouden, dus hieronder de integrale tekst die ze bij ons aanleverden.

Italie, Gardameer juli 2010: op onze  vraag aan de campinghouder Carlo Devoti of hij het Italiaanse merk Sonus Faber kent, antwoordt hij enigszins verbouwereerd  “Natuurlijk – die heb ik thuis ook, de Concertino’s”.  Hij belooft contact te zoeken met de 100km verderop gelegen fabriek in Arcugnano vlakbij Vicenza. Daags erop is het keurig snelle  antwoord van Sonus: “Hoe laat willen jullie komen?”.

We worden  vriendelijk ontvangen door Antonio, verkoopmedewerker. Het afgesproken half uurtje wordt een dik uur. Er volgt een korte uitleg over de geschiedenis van Sonus Faber, waaronder het samengaan met het Amerikaanse Audio Research in 2008. In deze fabriek worden alle modellen geassembleerd – de houtfabricage vindt elders plaats.


De Toys in de maak

Opvallend is de rust en netheid die de assemblagehal uitstraalt, net als de vriendelijkheid van de medewerkers.  Het oog valt meteen op drie enorme luidsprekerkasten in opbouw: het nieuwste model The Sonus Faber met een verwachte verkoopprijs van € 140.000,-. Dat  Antonio liever niet heeft dat daar (amateur-)foto’s van worden genomen, kunnen we ons  goed voorstellen. De afmetingen worden geschat op 0.5 breed, 1m diep en bijna 2m hoog. De eerste set is inmiddels verscheept voor een beurs in Taiwan.


De Liuto`s

In de grote hal lopen we langs de verschillende modellen die inmiddels klaar of nog in opbouw zijn: de Guarneri’s Memento, de Amati’s Anniversario, de Elipsa’s, de Toys, de Liuto’s, de Cremona’s  (een groot audiofiel  Luilekkerland!).

Antonio toont de gebruikte speakers, vertelt over de filteronderdelen, en beantwoordt alle vragen. Hij heeft geen enkel geheim – het enige Sonus Faber geheim is de mix van het geheel dat het uiteindelijke resultaat bepaalt.


De Amati`s

Na een uur belanden we weer in de ontvangsthal. Ook Sonus Faber heeft in 2009 last gehad van de economische dip, maar de stijgende lijn zit er weer in. 90% van de productie wordt geëxporteerd. Van alle geproduceerde modellen is een set aanwezig – ze missen alleen de “Snail” uit 1980, waarvan er destijds 10 stuks zijn geproduceerd – dus wanneer iemand daar een nog stel van weet te staan:  neem contact op met Sonus Faber. Bij het afscheid krijgen we een mooie Sonus Faber productmap mee, gemaakt van het leer dat ook de luidsprekers siert. En die hebben we natuurlijk gegeven aan Carlo, die ons zo heeft geholpen bij dit onvergetelijk bezoek aan de Italiaanse fabrikant van die o zo mooie luidsprekers – Sonus Faber.

Geert Trepels & Kitty Ramakers (Cremona bezitters)

MERK

EDITORS' CHOICE