REVIEW

Kon-Tiki (blu-ray)


Jan Luijsterburg | 10 oktober 2013

De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl (1914-2002) was niet vies van een beetje spektakel. Dat gold voor zijn expedities en al evenzeer voor de film die gemaakt is over de reis die hij met een paar andere avonturiers maakte per vlot van Peru naar Polynesië. Doel was te bewijzen dat de bewoners van de eilandengroep best uit Zuid-Amerika gekomen zouden kunnen zijn.

 

We leren Heyerdahl kennen als een type dat als hij eenmaal iets in zijn hoofd heeft niet meer van zijn plan afwijkt, ongeacht de gevolgen. Dat zijn avontuur hem uiteindelijk zijn huwelijk kost, het zij zo. Zonder die instelling was het project nooit van de grond gekomen, want geldschieters stonden niet bepaald in rijen klaar toen Heyerdahl in 1947 probeerde de middelen bijeen te krijgen voor zijn onderneming. Uiteindelijk stapt hij met vijf wat zeereizen onervaren avonturiers en een papegaai op het geheel volgens traditionele richtlijnen gebouwd vlot. De stroming moet hen vanzelf op de juiste plek brengen.

Kon-Tiki is geen film die het van verrassingen moet hebben, wat verhaal betreft noch qua aankleding. Er valt regelmatig iemand overboord, liefst in het bijzijn van moordlustige haaien. Gelukkig niet Heyerdahl zelf, want die kan niet zwemmen. Er is een storm, apparatuur valt regelmatig uit en er raakt wel eens een bemanningslid de kluts kwijt raakt. Met conflicten als gevolg, die op een oppervlakte van een paar vierkante meter uitgevochten moeten worden. En als het doel in zicht is ligt er nog een obstakel van scherpe koraalrotsen waar eigenlijk niet overheen te varen valt.

Pål Sverre Hagen, bekend van de schitterende film Troubled Water, zet Heyerdahl sterk weg als sympathieke maniak, en ook de andere mannen met allengs groeiende baarden zijn overtuigend. Dit ondanks het wat stramme Engels van de Scandinavische acteurs. Tegenwoordig uniek is dat er twee versies gemaakt zijn: een Noorstalige en een Engelstalige, omdat men in veel landen niet van ondertitelde films houdt en nasynchronisatie er niet uit ziet. In eigen land was de film een enorm succes.

Alles is met de modernste filmische trucs zo spectaculair mogelijk vorm gegeven, zoals fraai te zien is op de meegeleverde making of documentaire. Het maakt dat de film er, begeleid door het gebruikelijke tapijt van opgezwollen orkestmuziek, nogal gewoon uitziet, gewend als we zijn aan kostbaar spektakel. Echt op de Amerikaanse leest gemaakt.

Neemt niet weg dat Kon-Tiki zeer onderhoudend is om naar te kijken. Leuk aan de making of is de blik achter de schermen op verrassende opnamelocaties als Bulgarije (waar een stukje historisch New York staat) en Malta.

Aanvullende informatie:
Noorwegen/ 2012
Speelduur: 109 minuten
Regie: Joachim Rønning en Espen Sandberg
Scenario: Petter Skavlan
Productie: Jeremy Thomas, Aage Aaberge
Camera: Geir Hartly Andreassen
Montage: Per-Erik Eriksen
Muziek: Johan Söderqvist
Met: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Agnes Kittelsen
Extra’s: Making of (45 minuten), Special effects (9 minuten) (Noors gesproken, Engels ondertiteld)
Beeld: 1:2,35
Geluid: 5.1 Engels gesproken
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak
Officiële website

EDITORS' CHOICE