REVIEWFocal

Focal Chorus 726

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Max Delissen | 01 december 2013 | Fotografie Fabrikant | Focal

Toen voormalig Audax-ingenieur Jacques Mahul in 1979 zijn eigen geluidslaboratorium in Saint-Étienne opende, waar hij luidsprekers onder de naam JMlab en luidsprekerunits onder de naam Focal ging produceren, kon hij nauwelijks vermoeden dat hij anno 2013 in de top tien van grootste luidsprekerfabrikanten ter wereld zou staan.

Toch is dat de realiteit waar veel andere merken zich vandaag de dag aan mogen meten. Hoe dat zo gegroeid is? Het antwoord op die vraag is eigenlijk een cliché: hard werken en erg goede luidsprekers maken. Maar dan wel 34 jaar aan een stuk, en dáár zit hem de kneep. De onlangs vernieuwde Chorus 700 luidsprekerserie vormt de instap bij Focal en de jongste ingreep was verre van cosmetisch.

Uit Music Emotion - Mei 2013

Omdat de recensie in vrij korte tijd voorbereid en geschreven moest worden en er in mijn luisterruimte even geen luidsprekers bij konden stelde ik de hoofdredacteur voor om het luisteren bij Focal-dealer iEar in Tilburg te laten plaatsvinden. Ik kom daar al jaren met veel plezier en ik ken de luisterruimtes goed. Bovendien weet iEar heel goed hoe ze met Focal om moeten gaan, want het enige Utopia Center in Nederland (genoemd naar de exclusieve toplijn van het merk) word je niet zomaar. Een groot bijkomend voordeel is dat iEar dealer is van Naim, het merk waar de luidsprekers in mijn luisterruimte mee aangestuurd zouden worden als de sessie bij mij had plaatsgevonden. Zo gezegd, zo gedaan.

Goed dan, het onderwerp van deze recensie is de nieuwe Focal Chorus 726. Oplettende Focal-fans zullen nu denken: "Hé, maar de vorige serie had toch ook een model 726?" Dat klopt. Daarom wordt intern ook de naam New Chorus 726 gebruikt. Waarom niet is gekozen voor een hoger volgnummer (727 had voor de hand gelegen) zal ik bij gelegenheid eens vragen, maar dat is natuurlijk slechts een voetnoot in de geschiedenis van het merk. Voor nu concentreer ik me op de aanpassingen en vooral op de luistersessie.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE