REVIEW

Onda Ligera luidsprekersysteem getest

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 26 november 2013 | Fotografie Fabrikant

In 2012 maakt dit nieuwe, uit Riga, de hoofdstad van Letland afkomstige merk op de internationale High End show in München de nodige tongen los. Later in het jaar word ik tijdens mijn bezoek aan de vaderlandse X-Fi show in Veldhoven door collega schrijver Fritz de With enthousiast bij de arm gepakt en vanuit de ruimte van STS Digital voortgeduwd naar de set in de volgende ruimte. "Deze luidsprekers moet je horen, Jan! Zoals die een menselijke stem weergeven".

Maanden later vraagt de hoofdredacteur mij om contact op te nemen met importeur Martien Klingens voor een test van een Onda Ligera systeem. Martien en ik zijn het er al snel over eens dat ik het systeem het best kan beluisteren in zijn eigen luisterruimte. Deze bevindt zich in een gebouw met meerdere bedrijfsruimtes, gelegen achter zijn woonhuis in het Brabantse Heeze, van waaruit hij de Onda Ligera producten verkoopt.

Martien is in het audio wereldje misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. In het dagelijks leven is hij antiek handelaar. Daarnaast is hij echter al sinds zijn jeugd een fervent muziekliefhebber en audiofiel. Tijdens de High End show 2012 wordt hij dermate gegrepen door het geluid van Onda Ligera dat hij ter plekke besluit dit merk te gaan distribueren in West-Europa. Het eerste systeem zet hij in zijn eigen luisterruimte. Recht tegenover zijn oude referentieset bestaande uit onder andere zeer kostbare Von Schweikert weergevers. Tijdens mijn bezoek krijg ik de kans om beide systemen te beluisteren.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE