REVIEW

La cinquième saison – dvd

Het is algemeen bekend, het gaat niet goed met de wereld. Het weer verandert, planten weten niet meer wanneer ze horen te bloeien, de bijen gaan dood en het poolijs smelt. Deze processen verlopen traag, maar zo niet in La cinquième saison. Het midwintervuur wil niet branden, waarna de seizoenen het plotseling niet meer doen: het blijft winter.

La cinquième saison is het slotdeel van een apocalyptische trilogie van regisseursduo Peter Brosens en Jessica Woodworth. De eerdere delen, Khadak (2006) en Altiplano (2009) speelden zich af in afgelegen gebieden, Mongolië respectievelijk het Andes gebergte. Voor hun nieuwe film bleven Brosens en Woodworth dicht bij huis, in een dorpje in de Ardennen. Ook daar heeft de mens een problematische relatie met de natuur.

Als running gag worden de vier seizoenen aangekondigd door een man en een haan. De haan wil niet kukelen. Dat kost hem uiteindelijk de kop. In het laatste shot van de film worden de verhoudingen omgedraaid.

In het hoofdverhaal ontspoort de samenleving door de stille ramp die zich voltrokken heeft. Er groeit niets meer op het land, de koeien geven geen melk meer. In de zomer begint het spontaan te sneeuwen. Mensen zoeken schuldigen. Dan heeft de buitenstaander het al gauw gedaan. Een rondtrekkende Vlaamse imker met invalide zoon. Dat al zijn bijen dood zijn maakt niet uit. Zelfs jonge geliefden slaan aan het ruziën.

Net als de eerdere films spelen lokale rituelen een belangrijke rol. De midwinterfeesten, met vuur en reusachtige poppen die de heuvel op gesleept worden, het levert adembenemend mooie beelden op. Visueel is het voortdurend smullen geblazen.

Brosens en Woodworth slagen er bovendien in de film, ondanks de grote thema’s en de beklemmende sfeer niet al te moralistisch of pretentieus over te laten komen. In een meegeleverde interessante making of leveren zij commentaar.

Aanvullende informatie:

België, Frankrijk, Nederland, 2012
Speelduur: 90 minuten
Regie en scenario: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Productie: Peter Brosens, Jessica Woodworth, Diana Elbaum, Sébastien Delloye, Joop Van Wijk, Jb Macrander, Philippe Avril
Montage: Jessica Woodworth
Muziek: Michel Schöpping
Camera: Hans Bruch Jr.
Art direction: Igor Gabriel
Met: Aurélia Poirier, Django Schrevens, Sam Louwyck
Extra: Making of (13 minuten)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: dolby SR 5.1
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak
Officiële website

EDITORS' CHOICE