REVIEWRotel

Recensie Rotel RCD-1570 cd-speler en RA-1570 versterker

Eric van Spelde | 17 december 2013 | Fotografie Fabrikant | Rotel

De opkomst van computers als digitale geluidsbron wil niet zeggen dat de 'stand alone' cd-speler nu gelijk heeft afgedaan. Wie geen zin heeft om weken lang achter de pc te zitten om zijn cd-verzameling te 'rippen', die heeft graag een sleuf of lade waar hij gewoon een cd'tje in kan stoppen om vervolgens op 'Play' te drukken en direct van muziek te genieten.

Daarnaast willen we meestal wél extra mogelijkheden om muziekbestanden vanaf iPod, tablet, computer of USB-stick via de hifiset op een hoogwaardig niveau af te spelen. Met de Rotel-set bestaande uit de RCD-1570 cd-speler en de RA-1570 versterker als hart van de muziekinstallatie ben je op een eenvoudige manier met een 'klassieke' hifi-set toch van alle markten thuis.

Met de RCD-1570 zijn we voor wat betreft de productbeschrijving snel klaar. Het is een cd-speler, punt. Hij leidt geen dubbelleven als DAC voor andere bronnen en de bediening ervan is voor iedereen die de laatste dertig jaar niet onder een steen gelegen heeft een eitje. Het enige enigszins uitzonderlijke aan de speler is dat je de cd niet in een laatje legt dat motorisch naar buiten komt en weer naar binnen gaat, maar direct in een cd-slot schuift net als bij je autoradio/cd-speler.

Het apparaat is mooi en degelijk gebouwd, een 'normale' coaxiale digitale uitgang is voorhanden en de audio-uitgang is er zowel met RCA- als XLR-aansluitingen. Als extraatje is er – net als bij de versterker – een RS 232-poort waarmee je het apparaat kan integreren in een computergestuurde domotica-omgeving. Voor de interne D/A-conversie tekent een Wolfson WM8740 chip, een identiek exemplaar is in de versterker aanwezig. Er is bijzondere aandacht besteed aan de voeding van onder andere de 'hoofdklok', waarbij volgens de fabrikant speciale ontkoppelingstechnieken zijn toegepast om invloeden van bijvoorbeeld hoogfrequente storingen uit het voedingscircuit zoveel mogelijk te elimineren.

Is de RCD-1570 met zijn totale focus op het afspelen van cd's behoorlijk 'old school', dat kan zeker niet gezegd worden van de bijbehorende versterker. Op het front vinden we al een USB Type A-poort voor mobiele apparatuur en met de bijgeleverde 'dongel' kan het apparaat ook via Bluetooth draadloos aan je iNogwat worden verbonden. Aan de achterkant gaat het qua 'connectiviteit' helemaal los. We tellen vier digitale ingangen – een coaxiale, twee optische en een USB Type B (computer), voor deze laatste is op cd een USB-driver bijgeleverd waarmee je vanaf een Windows-computer hi-res bestanden tot 192 KHz kunt afspelen –, vier analoge RCA-lijningangen, nog een lijningang met XLR-verbindingen, en een phonotrap voor MM-elementen. Dan is er nog een pre-out om een externe eindversterker aan te sturen, en aansluitingen voor twee paar luidsprekers.

De eindversterker is discreet opgebouwd met onder andere Sanken eindtransistoren en als conventionele klasse AB-schakeling opgebouwd. Volgens Rotel biedt zo'n 'klassieke' schakeling ten opzichte van bijvoorbeeld een klasse D eindtrap meer mogelijkheden voor 'finetuning'. De fabrikant beroept zich erop veel meer uren te steken in het perfectioneren van de schakeling, componentkeuze en printlayout op basis van luistersessies dan bij andere 'mainstream' producten gangbaar is en ziet vooral daarin zijn meerwaarde ten opzichte van andere merken. Verder zien we nog een zeer forse, gekapselde ringkerntransformator. Het maximale vermogen wordt door Rotel met 2 x 120 Watt bij 8 Ohm aangegeven, ruim voldoende voor vrijwel elke luidspreker en luistersituatie – zeker gezien door metingen elders bevestigde, vrijwel onvoorwaardelijke stabiliteit van het apparaat bij lagere impedanties. Met de RA-1570 ben je – gesteld dat de luidsprekers en/of de buren het aankunnen – ook voor een stevig feestje met stampende bassen adequaat toegerust.

Bij ondergetekende liep de versterker vrijwel 'stationair', want hij mocht zijn kunsten vertonen aan mijn eigen Avantgarde Duo's, de enige weergevers die tijdens de testperiode beschikbaar waren. Toch kon een groot deel van het bereik van de volumeregelaar worden gebruikt. In het – eenvoudig te begrijpen – menu van de versterker zit namelijk ook een instelling voor het maximale volume bij volledig opengedraaide regelaar. Dat is alvast een punt voor Rotel in de afdeling 'praktische eigenschappen'.

MERK

EDITORS' CHOICE