REVIEWBluesound

Bluesound Pulse P300 node

Iedereen die sinds begin 2013 op zoek is naar een totaaloplossing voor het weergeven van digitaal opgeslagen muziek, vanaf internet of vanaf een eigen opslagmedium, is ongetwijfeld de naam Bluesound onderweg tegengekomen.

Eerder verscheen hier een complete opstelling van de Bluesound-producten, al ontbrak daaraan de Pulse P300, omdat die bij het ter perse gaan nog niet leverbaar was. Vandaar een losse kennismaking met dit interessante product dat zowel stand alone als in een volledige Bluesound of NAD omgeving tot zijn recht kan komen.

Voor de volledigheid een korte omschrijving van het gehele Bluesound gamma. Bluesound is een nieuw merk van dezelfde moedermaatschappij als waartoe NAD en PSB behoren. Bluesound wil het de koper gemakkelijk maken om muziek zelf op te slaan en af te spelen, op scherp geprijsde producten die allemaal met elkaar kunnen integreren. Te onderscheiden zijn vier onderdelen. Ten eerste de Vault, het opslagmedium en de ripper in het geheel, voorzien van optische uitgang en een interne DAC. Dan is er de Powernode, een netwerkspeler, DAC en versterker in één.

Daarvan afgeleid is de Node, die geen versterker aan boord heeft, maar wel digitale en analoge uitgangen.Tenslotte is ereen actieve weergever onder de naam Pulse P300. Voor het bedienen van alle systemen heeft Bluesound een eigen App geschreven voor Apple en Android smartphones en tablets, die er niet alleen zeer gelikt uitziet, maar bovendien zeer betrouwbaar werkt, compleet is en kosteloos kan worden gedownload. Bezitters van een NAD M50 zullen de App zeker herkennen, alleen het Bluesound logo en de kleurstelling zijn anders ten opzichte van de NAD App. Voor de volledigheid, de NAD M50 oplossing is naadloos te integreren met Bluesound (idem 100% andersom).

Laten we ons vanaf nu richten op de Pulse P300 zoals hij volledig heet. Door het geïntegreerde handvat aan de bovenzijde zou je hem haast vergelijken met een soundblaster, ware het niet dat er altijd een netsnoer aan moet zitten om hem te laten werken. De gehele voorkant is de grille voor de luidsprekers, bestaande uit twee dome tweeters en een centraal geplaatste woofer met twee reflexpoorten. De in wit of zwart leverbare Pulse meet 42 cm breed, 20 cm hoog en nog eens 20 cm diep. Hij past door zijn breedte perfect in een stereomeubel. Op de bovenzijde vinden we een touchscreen met de meest gebruikte bedieningsmogelijkheden zoals hard en zacht, fast forward en fast backward en een luidsprekersymbool dat werkt als een mute-toets.

Tegelijk geeft het symbool de netwerkstatus aan door verschillende kleuren aan te nemen. Op de achterzijde zit de aansluiting voor de netspanning, een USB-poort waarover muziek vanaf een harddisk of USB-stick kan worden afgespeeld, een netwerkaansluiting met RJ45 stekker, een optische ingang en een mini-USB voor servicedoeleinden. Eén Pulse volstaat voor een mono- of (semi-)stereoweergave; wie liever een echte stereo-opstelling wil realiseren kan een tweede Pulse via de App synchroniseren, waarbij de één het linker- en de ander het rechterkanaal zal weergeven.

MERK

EDITORS' CHOICE