REVIEW

Wooden Peak – Polar (CD)


Eric de Boer | 28 december 2013

Sommige muziek zal nooit anders dan vanaf de opnames in de studio te beluisteren zijn. Niet live, geen podiummogelijkheden. Soms vanwege een bewuste keuze of angst voor het podium, mensenmassa’s, soms omdat de bezetting van de band het niet toelaat. In het geval van Wooden Peak zou juist het laatste gelden, hoewel de twee naar het schijnt ook op de bühne als een meerkoppig gezelschap klinken. Het derde album van de twee multi-instrumentalisten baant wellicht de weg naar een groter publiek, en misschien zelfs naar een wereldwijde fanbasis.

Die mondiale fanbasis zal het voorlopig ook weer met Polar moeten doen, want zo luidt de titel van het derde album van Wooden Peak. Jonas Wolter en Sebastian Bode verrasten twee jaar geleden al met het fraaie tweede album Lumen, en klinken op Polar nog een stukje rijker en toegankelijker. Waar op het vorige album de bossen van Noordoost-Duitsland ter inspiratie dienden, heeft het duo nu gekozen voor de weelderige, koele invloeden van poolgebieden. Het duo vestigde zich niet in de eeuwige sneeuw, maar in de buurt van Leipzig, hoewel er ook geluiden in het album zijn verwerkt die afkomstig zijn uit Siberië of zelfs van een Noord-Europese gasleiding.

Polar is een filmisch verhaal dat over negen tracks wordt uitgespreid. Ten opzichte van Lumen biedt het derde album echter een klankmatig veel rijker instrumentarium. De gitaar is versterkt en wordt veelal voorzien van diverse effecten, er wordt een Roland PK-5A voetorgel ingezet ter ondersteuning, en middels een MacBook Pro en een synthesizer worden diverse effecten toegepast. Meer nog dan op het vorige album. Samen met de nog steeds Engelstalige zang van beide heren en natuurlijk de verfijnde ondersteunende percussie.

Het knappe van Polar is dat Wooden Peak overduidelijk een eigen gezicht heeft weten te behouden, maar in twee jaar heeft weten te evolueren. Dit tweepersoons ‘orkest’ biedt een ingetogen, maar diepgaande versie van folk met een flinke dosis Duitse kust, vermengd met elektronische post rock-klanken en compacte soundscapes. Wie door de vrij kalme manier van zang heen weet te kijken en voelt wat Polar te bieden heeft, weet zich te laven aan de ingetogen warmte van deze langspeler. Luister via de website van Wooden Peak maar eens naar tracks als Factory Park, het pakkende Paper Scissor Stone, de titeltrack of het fraaie afsluitende werk Ferdie & Quem. Dit is elektro-akoestische folk van hoog niveau. De dynamisch klinkende, analoog gemasterde productie is overigens perfect voor deze muziekstijl en verdient evenveel erkenning als de muziek zelf. Aanrader voor die koude winteravonden, om jezelf ongegeneerd aan te kunnen warmen.

Muziek: 8½
Klank: 8½
Label: Analogsoul
Speelduur: 36:57 minuten
Website

EDITORS' CHOICE