REVIEW

Various Artists – Rare Dutch Masters Volume 1 (2LP)


Eric de Boer | 12 december 2013

Wat moet het leuk zijn om deel uit te mogen maken van Music On Vinyl. Dat er veel plezier wordt beleefd tijdens het uitbrengen van vinyl blijkt maar weer eens uit deze gelimiteerde 10 inch dubbel-LP. Op Rare Dutch Masters Volume 1 staan vijftien vrij obscure tracks uit de jaren zestig en zeventig, die allemaal uit Nederland stammen. Music On Vinyl’s Ad van Schijndel compileerde de tracks voor deze gelimiteerde uitgave die de diverse muziekstijlen van de Lage Landen prima weet samen te vatten.

Nederland is best wel toonaangevend geweest op het gebied van diverse muziekstijlen. Dat blijkt wel uit deze op goudkleurig vinyl geperste compilatie. Alle tracks op Rare Dutch Masters Volume 1 zijn indertijd uitgebracht op single, maar zijn tegenwoordig lastig om nog te vinden voor de verzamelaar. Laat staan in een goede kwaliteit. Rinus Hooning had de schone taak om de remastering voor zijn rekening te nemen, en wist van de meeste tracks een fraai klinkend geheel zonder noemenswaardige artefacten te creëren. De luxe klaphoes met voorop de ‘gevinyliseerde’ versie van Rembrandt van Rijns Nachtwacht past perfect bij deze compilatie en het 120 grams gouden vinyl versterkt de exclusiviteit van deze op 1000 stuks gelimiteerde persing.

Natuurlijk zijn niet alle tracks even sterk, want smaken verschillen. Bonnie St. Claire stond indertijd waarschijnlijk wel een stuk droger dan tegenwoordig, maar haar eerste hitsingle I Won’t Stand Between Them kan nog steeds geen hoogstandje worden genoemd. Het is echter wel geschiedenis. Stukken interessanter zijn tracks als de rockers I’m Going Man I’m Going van het Haagse Blue Planet en Lonesome Tree van het Rotterdamse Machine, of het psychedelische Indian Pipe van Amsterdam (ooit begonnen als Penny Wise). Ook The Shoes en hun Nederbeat staan op de verzamelaar, met het nummer Don’t You Cry For A Girl. George Cash was een band uit Amsterdam, die het in 1969 tot een tiende plek in de Top 40 wist te schoppen met hun single Nightingale, natuurlijk ook aanwezig op deze compilatie. Leuk zijn de tracks van Mr. Albert Show (Wild Sensation), Saturdaynight van de Haigs (met een piepjonge Barry Hay op zang, voordat hij zich bij The Golden Earring voegde) en de Hans Brinker Symphony van het unieke rockcollectief Holland, met leden van Golden Earring, Earth & Fire, The Shoes, Sandy Coast, Ekseption met Patricia Paay en Anita Meyer. 

Nederland heeft in de jaren zestig en zeventig vele eendagsvliegen gekend, die toch wel enorm leuke hits hebben weten te maken. Reden te meer om deze verzamelaar aan te schaffen, het is namelijk enorm leuk om deze hits te horen. Van elke track zijn korte liner notes aanwezig, en ook wordt de hoogste positie in de hitlijsten vermeld. De coherentie tussen veel tracks is veelal ver te zoeken, maar dat maakt Rare Dutch Master Volume 1 juist zo leuk. Er zit een insert in de hoes met foto’s van alle bands en de verzamelaar biedt echt voor ieder wel enkele leuke tracks. En aangezien hier al zo duidelijk de toevoeging ‘Volume 1’ wordt vermeld, zal de verzamelwaarde van deze aankomende serie hoog zijn. Warm aanbevolen!

Niet de muziek, wel de meesters:

Muziek: 8
Klank: variabel
Label: Music On Vinyl
Speelduur: plm. 52 minuten
Website

EDITORS' CHOICE