REVIEW

Shokuzai (dvd)


Jan Luijsterburg | 13 december 2013

De ondertussen zeer omvangrijke Lumière Crime Series bestaat voor het grootste deel uit Scandinavische misdaadseries, maar beperkt zich niet uitsluitend tot die regio. Zo verscheen onlangs de vijfdelige Japanse serie Shokuzai (Boetedoening), van de gerenommeerde regisseur Kiyoshi Kurosawa.

Het hele verhaal draait om een gebeurtenis die zich vijftien jaar geleden voltrok. Een man loopt op een speelplaats naar vijf meisjes toe. Hij heeft assistentie nodig bij een reparatie, vertelt hij. Het meisje dat hem gaat helpen, Emili, wordt kort daarna vermoord aangetroffen. Haar moeder Asako verwijt de vier andere meisjes dat ze niet ingegrepen hebben en zich nu het gezicht van de dader niet meer zeggen te herinneren. Ze zal hen pas vergeven als ze de dader vinden. Tot die tijd moeten zij boeten.

In de eerste vier afleveringen wordt vanuit de steeds herhaalde aanleiding telkens één van de meisjes gevolgd. Vijftien jaar later ziet de wereld er bleek uit, vergeleken met de in verzadigde kleuren gehulde beginscène. In iedere verhaallijn verschijnt Asako om het leven op zijn kop te zetten.

De meisjes zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende sociale klassen en bieden samen een mooi doorkijkje in het Japanse gezinsleven. Ieder gaat op haar eigen manier om met de vloek, maar de eigenlijke plot komt pas in de laatste aflevering aan bod, als Asako, getrouwd met een schatrijke industrieel, zelf heel wat geheimen te verhullen blijkt te hebben. Pas dan komt de dader in beeld.

Op subtiele wijze illustreert Kiyoshi Kurosawa (geen familie van de grote Akira Kurosawa) alle nuances van schuld en boete in beelden. De zintuigen worden optimaal geprikkeld om mee te leven met de emoties.  

In de lange slotaflevering schieten de plotwendingen een paar keer over de grens van de geloofwaardigheid, om vervolgens tot een sterk eind te komen. Een knappe, sfeerrijke serie, die duidelijk maakt dat er nog steeds vernieuwende benaderingen in het thriller-genre mogelijk zijn.

Aanvullende informatie:
Japan, 2012
Speelduur: 300 minuten, 2 DVD’s
Regie en scenario: Kiyoshi Kurosawa
Productie: Tomomi Takashima, Yumi Arakawa, Nobuhiro Iizuka
Camera: Akiko Ashizawa
Montage: Koichi Takahashi
Art direction: Chie Matsumoto
Muziek: Yusuke Hayashi
Met: Kyoko Koizumi, Yu Aoi, Eiko Koike, Sakura Ando, Chizuro Ikewaki
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière Crime Series

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »