ARTIKEL

Waar moet je op letten bij de aankoop van een hoofdtelefoon?

Hoewel het aanlokkelijk is om een hoofdtelefoon uit te zoeken waarvan het design en de prijs in de smaak vallen, zijn er een aantal eenvoudige aandachtspunten die kunnen voorkomen dat 'goedkoop' op termijn een 'miskoop' blijkt te zijn. Daarmee zeggen we niet dat een leuke hoofdtelefoon veel geld moet kosten, we geven alleen aan dat niet alle hoofdtelefoons dezelfde gebruikservaring opleveren.

In de eerste plaats zijn er een aantal praktische aspecten die je in de gaten moet houden.

Zo moet een hoofdtelefoon in de eerste plaats gewoon comfortabel op je hoofd zitten, ook wanneer je hem langere tijd draagt. Drukt hij niet vervelend op je oren of schedel? Weegt hij niet te veel? Glijdt hij niet te snel weg wanneer je je hoofd beweegt of voorover buigt? Ga hierbij niet alleen af op ervaringen van anderen (ieder hoofd is verschillend) maar probeer de hoofdtelefoon zelf even uit, voor zover dat mogelijk is.

Daarnaast is er de geluidsisolatie. Sommige hoofdtelefoons sluiten je af van de wereld, terwijl je bij andere modellen alles om je heen blijft horen. Hetzelfde gaat op voor het 'lekken' van geluid: sommige hoofdtelefoon laten amper geluid naar de buitenwereld doorsijpelen, terwijl andere zelfs bij lage volumes dienst kunnen doen als miniatuurluidspreker. Dat laatste is vaak niet zo'n probleem in de woonkamer, maar in een overvolle bus of tram ga je er alvast geen vrienden mee maken.

Een 'gesloten' hoofdtelefoon (deze term verwijst naar de constructie van de behuizing waarin de eigenlijke luidsprekers zitten) is alvast de veiligste keuze voor wie ongestoord wil luisteren en anderen niet wil storen, op de voet gevolgd door het gros van de in-ear hoofdtelefoons. Sommige hoofdtelefoons maken zelfs gebruik van een elektronisch systeem dat omgevingsgeluiden kan wegfilteren, waarnaar verwezen wordt met de term ANC (actieve noise-cancelling). Nadeel van die laatste: ze hebben een batterij nodig voor de elektronica.

Een ander aandachtspunt is de lengte van het snoer. Is dat lang genoeg voor het inzetgebied dat je voor ogen hebt? Voor gebruik met een hifiketen of tv is een snoer van 300 centimeter of meer een aanrader, maar voor mobiele toestellen is zo'n lange kabel eerder een last dan een lust. Hoofdtelefoons die specifiek op smartphones, tablets en laptops mikken, gebruiken dan ook een veel korter snoer - typisch zo'n 120 centimeter lang - dat je eventueel zelf kan verlengen met een verlengkabel (los te koop in de vakhandel).


EDITORS' CHOICE