REVIEW

Youri Egorov 10 cd-box A Life in Music


Jan Luijsterburg | 16 december 2013

De gedachtenis aan pianist Youri Egorov is na zijn dood in 1988 met veel succes levend gehouden. En terecht, want hij blijft een unieke muzikant. Nu, 25 jaar later, verschijnt deze box met 10 cd’s, voornamelijk gevuld met niet eerder verkrijgbare door radio-omroepen opgenomen concertopnames en een dvd met een optreden voor de Duitse televisie.

De in Rusland opgegroeide Egorov kwam in 1976 op 22-jarige leeftijd naar Nederland, nadat hij in Italië politiek asiel aangevraagd had voor hij daar een concert zou geven. Als homoseksueel had hij het in de voormalige Sovjet-Unie erg moeilijk. De onlangs herhaalde documentaire die Eline Flipse maakte over zijn korte leven geeft een mooi beeld van zijn ingewikkelde karakter. Maximaal intens levend, niet bereid zich over te leveren aan de regels die horen bij een snelle carrière, maar tegelijk gefrustreerd door de traagheid waarmee zijn internationale succes vorm kreeg. Tot aids er midden in de bloei van zijn leven wreed een eind aan maakte, 33 jaar jong.

Op deze wiki-pagina is een uitgebreid overzicht te vinden van Egorov’s opnamen, waarbij de inhoud van deze box gemarkeerd is als ‘ET'CETERA KTC 1469’.

Waar de discografie van Egorov tot nu toe vooral bestond uit solo pianowerk is hij hier in een groot deel van de live-opnamen gemaakt voor de radio in samenspel met anderen te horen. Met violiste Emmy Verhey (Schubert, Bartók), het legendarische, in 1996 opgeheven Orlando kwartet (Brahms, Schubert) en diverse Nederlandse orkesten (Brahms, Chopin, Beethoven, Rachmaninov).

Heel bijzonder is de uitvoering van het derde pianoconcert van Tsjaikovski uit 1974, met een piepjonge Egorov, nog ver voor hij zich in Nederland vestigde. Er is iets misgegaan met de opname, waardoor de laatste halve minuut van het stuk ontbreekt, maar de historische waarde maakt dat meer dan goed.

Het solowerk is gereserveerd voor cd’s 9 en 10, met de Etudes van Chopin en de Sonate D958 en de Moments musicaux van Schubert. Het allermooiste is bewaard voor het laatste schijfje in de box, de dvd met een recital waarin Schumann’s schitterende Carnaval, een grandioze uitvoering van Prokofjev’s achtste sonate en Egorov’s vaak gespeelde toegift, La Campanella van Liszt.

Een monumentale uitgave, waarmee het genie van Youri Egorov weer vele jaren behoedt voor de vergetelheid.  

Aanvullende informatie:

10 cd’s, 1 dvd
Uitgave: Et’cetera

Het materiaal op de aanvullende dvd is ook online te vinden:

EDITORS' CHOICE