REVIEW

Dream Theater – Live at Budokan


Eric de Boer | 17 december 2013

Alweer een Dream Theater album verschijnt op vinyl. En niet de minste. Music on Vinyl bracht onlangs Live At Budokan uit, dat dankzij de Haarlemse persen voor het eerst in de geschiedenis van deze concertregistratie op zwart goud mag verschijnen. Een soort primeur, dus. Acht plaatkanten lang klinkt het extreem technische spel van de progressieve metalband, speciaal voor de liefhebber van dit medium.

Na Once In A LIVEtime heeft Music on Vinyl gekozen voor een vrij historisch concert van de band uit Boston, Massachusetts. Tijdens hun Train Of Thought-promotietoer, vlak voor de opnames van hun zevende studioalbum, deed het gezelschap meerdere grote zalen over de hele wereld aan. Ook in Japan werd er gespeeld, Dream Theater vulde op 26 april 2004 de avond in de beroemde Nippon Budokan arena. De uitzinnige menigte werd daar getrakteerd op een wervelende show, waar vooral het zwaardere werk uit het verleden en veel tracks van het zesde Dream Theater album Six Degrees Of Inner Turbulence ten beste gegeven werden.

Het progressieve metal minnende publiek, en de luisteraar van elk medium waarop het concert werd uitgebracht, werd getrakteerd op een wervelende show dat bol stond van datgene waarmee Dream Theater in 2004 al zo groot mee was geworden. Uiterst strak gespeelde metal met veel gevoel, afwisseling en een toch wel prominente rol voor vrijwel elk lid van de band. Maar liefst achttien tracks van dat concert zijn terug te vinden op de cd’s, dvd of – nu eindelijk – op LP.  Zo’n drie uur lang duurt het geheel, dat tijdens elke afspeelbeurt wonderbaarlijk snel tot een eind lijkt te komen. Afgezien van de fijne live vertolkte albumtracks op Live At Budokan (ik noem Beyond This Life, Hollow Years, Only A Matter Of Time, een geweldig uitgevoerd Stream Of Consciousness, de eerste hit Pull Me Under of de magistrale afsluiter In The Name Of God als hoogtepunten), is ook de Instrumedley fenomenaal voor fans van Dream Theater. Deze track duurt een ruime twaalf minuten en is opgebouwd uit de fraaiste solo’s van bekende Dream Theater werken en van side-project The Liquid Tension Experiment. Elk bandlid krijgt z’n eigen moment en de riffs zijn meesterlijk!

Het hele concert is eigenlijk het beste te omschrijven als muzikaal vuurwerk en dat is precies wat de doorgewinterde Dream Theater-fan het hart op hol doet slaan. De toetsen, de baslijnen, het drumwerk en het uitzonderlijke gitaarwerk, het is allemaal hoorbaar. Op het overgrote deel van de vier LP’s is zanger James LaBrie ook nog eens vrij goed bij stem en de productie (die natuurlijk in handen lag van John Petrucci en Mike Portnoy) laat weinig te wensen over.

Door Live At Budokan voor het eerst uit te brengen op LP heeft Music On Vinyl natuurlijk een gelopen race in handen, afzettechnisch gezien. Ik vermoed dat vooral veel overzeese fans deze 4 LP-set maar wat graag bestellen zonder ook maar iets over de kwaliteit of de klank te hebben vernomen. Gelukkig voor die fans, en voor liefhebbers dichterbij, is deze Dream Theater persing op vinyl erg fijn om te beluisteren. Of beter: te beleven. De persing is voor een live metal-uitgave uitzonderlijk fraai en dynamisch en de plaatsing van de artiesten on stage is goed waarneembaar. Blijf maar eens stilzitten bij deze vertolkingen! Wat het aanschaffen van Live At Budokan op vinyl nog meer rechtvaardigt. Aanrader.

Muziek: 9 ½
Klank: 9

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 170 minuten
Website

EDITORS' CHOICE