REVIEW

Bob Dylan – Another Side Of Bob Dylan (sacd)


Eric de Boer | 19 december 2013

Ze zijn er bij MoFi maar druk mee. Na diverse artiesten zijn ze in Chicago aangekomen bij de mastertapes van Bob Dylan, wiens back catalogue nu stuk voor stuk wordt uitgebracht op vinyl of sacd. Zo ook zijn tweede album van het jaar 1964, waarop de bard met z’n gitaar en mondharmonica minder het sociale aspect van het leven opzocht. Another Side Of Bob Dylan getuigt van verandering en overpeinzing.

Was het vorige album van Bob Dylan uit datzelfde jaar (The Times They Are a-Changin’) nog een regelrecht protestplaat met scherpe kritieken op mens en maatschappij, zo liet de toen 23-jarige folkzanger zich op Another Side Of Bob Dylan ook echt van een andere kant zien en horen. Sommige toenmalige critici en folkliefhebbers vonden het maar vreemd, dat de man zich zo dualistisch op kon stellen. Achteraf werd het album gezien als overgangsalbum. Feit is, dat 1964 een bewogen jaar was voor Dylan, die Another Side Of Bob Dylan opnam in een enkele sessie, die tot diep in de nacht duurde en werd vergezeld door enkele flessen ‘vloeibare inspiratie’.

Het resultaat mocht – en mag – er echter zeker wel wezen! De elf tracks die van de veertien op die dag opgenomen songs het album hebben gehaald staan namelijk bol van rauwe poëzie, gevoelige folk en vooral Dylans innemende, bijna opgewonden zangstijl. Spitsvondig allitererend en rauw gearticuleerd, zoals het Dylan indertijd betaamde. Dat resulteerde in tracks als It Ain’t Me Babe, Chimes Of Freedom, All I Really Want To Do of het erg mooie en indringende My Back Pages. Overal is de indertijd erg zelfbewuste Dylan hoorbaar op akoestische gitaar, de fijn snerpende mondharmonica en op de track Black Crow Blues zelfs op piano.

Another Side Of Bob Dylan is komend jaar al een halve eeuw oud(!), maar weet op deze sacd van Mobile Fidelity Sound Lab enorm fris en open te klinken. Zelden hoorde ik een reissue van zo’n oud album die zo schoon en up-to-date klonk als deze. De sacd-laag van de hybride schijf is een flinke stap verfijnder vergeleken met de cd-laag, wat blijkt uit de verhoogde mate van rust en ruimtelijkheid in de weergave. Ook terug te horen in het snerpende hoog van de harmonica, dat veel verfijnder wordt doorgegeven. Voor liefhebbers van folk van weleer, van poëtische teksten die nopen tot overpeinzen of gewoon voor liefhebbers van akoestische muziek met gevoel.

Muziek: 9
Klank: 8

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 51:19 minuten
Website

EDITORS' CHOICE