ARTIKELApple

Workshop - Airplay toevoegen aan een multiroomsysteem


Redactie HiFi.nl | 09 maart 2014 | Apple

Airplay- of Bluetooth-streaming toevoegen aan het multiroomsysteem kan het geheel helemaal 'af' maken. Vanaf dat moment kan je immers vanaf je smartphone, tablet of notebook muziek streamen. Interessant, want zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek van Spotify door te sturen naar overal in je huis - ook als het multiroomsysteem zelf geen Spotify kent.

Uiteraard werkt dit ook voor andere diensten, zoals Deezer of AUPEO. Er moet dan gewoon wel een app beschikbaar zijn die op je mobiel toestel draait.

Een andere optie voor iTunes-fans met iPads of iPhones is de Remote-app van Apple te gebruiken om muziek van een iTunes-bibliotheek op een pc te streamen naar je multiroomsysteem.

Vervang overigens in het bovenstaande het woord 'multiroomsysteem' door 'versterker' of 'av-receiver', en je kan ook met die toestellen aan de slag. Dat kan handig zijn om pakweg Airplay-streaming toe te voegen aan een versterker die wegens leeftijd of merk die functie niet bevat.

Goed om weten: dit workshop sluit nauw aan bij het dossier multiroomsystemen in FWD nummer 45. Mocht je interesse hebben in dat dossier, dan kan je die hier vinden.

Stap 1: Wat heb je nodig?

Om Airplay-streaming toe te voegen, heb je wel een aantal zaken nodig. Een input waar je een audiosignaal kan aansluiten is het eerste waar je naar moet loeren. Wellicht is dit geen probleem bij een versterker of receiver, maar bij een multiroomsysteem kan dat anders zijn.

Bij Sonos bijvoorbeeld, vind je niet op elk toestel een ingang. Bij de Play:3 is er geen, bij de Play:5 en Connect wel. Bij Teufels Raumfeld is er wel nagenoeg op elk apparaat een aansluiting. Bij beide moet je werken met een analoge aansluiting. Soms moet je werken met een standaard cinch-kabel, soms met een 3,5 mm plug. Beschikken over de juiste kabel is dus vrij belangrijk.

Op sommige toestellen vind je een digitale aansluiting. Dat is in het dossier in FWD 45 bijvoorbeeld het geval bij de Dynaudio Xeo, maar ook av-receiver doe je best een digitale aansluiting cadeau.

Stap 2: Airport Express

Als bron gebruiken we een Airport Express, een kastje dat Apple verkoopt voor 99 euro en dat in wezen een WiFi-punt is dat je rechtstreeks in het stopcontact steekt. Je kan het gebruiken als echte WiFi-verdeelpunt (en dan moet je een netwerkkabel vanaf je router aanleggen) of om een bestaand WiFi-netwerk te versterken.

Wij zijn echter vooral ge´nteresseerd in het feit dat een Airport Express beschikt over een audio-uitgang en in het netwerk verschijnt als Airplay-speler. Sluit de Airport Express dus op een versterker aan en stuur bijvoorbeeld vanaf je iPad muziek naar de Express, en je zal het horen op de versterker.

Een Airport Express kan zowel een digitaal als analoog signaal naar buiten sturen. Voor het eerste ga je wel een specialere kabel moeten aanschaffen, met aan een kant een reguliere Toslink-plug en aan de andere een mini-Toslink. Voor een analoge aansluiting heb je een kabel nodig met aan een kant een 3,5 mm stereojack en aan de andere een jack of een cinch - naargelang de aansluiting op het apparaat waar je muziek naar wil sturen.

EDITORS' CHOICE