NIEUWS

Verkoop vinyl in VS neemt opnieuw fors toe

Ondanks de opkomst van streamingdiensten als Spotify, Pandora en internetradio, is de verkoop van vinyl in de Verenigde Staten vorig jaar met bijna een derde toegenomen. De verkoop van cdís daarentegen daalde opnieuw fors.

Waar de verkoop van vinyl al jaren in de lift zit, ging het tot 2007 toch vooral om heel marginale aantallen. Uit gegevens van de Nielsen SoundScan, dat de verkoop van geluidsdragers in de Verenigde Staten monitort, blijkt het nu toch om indrukwekkende aantallen te gaan.

Werden in 2012 nog 4,5 miljoen LPís aan de man gebracht, in 2013 steeg dat aantal met 32 procent tot zes miljoen exemplaren. Dat is nog steeds slechts marginaal vergeleken met het aantal verkochte cdís in de Verenigde Staten. Vorig jaar gingen namelijk 165 miljoen schijfjes over de toonbank (57,2 procent van het totaal aantal verkochte geluidsdragers), een daling van 14,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De digitale verkoop stagneerde op 118 miljoen verkochte exemplaren, 40,6 procent van het totaal aantal verkochte geluidsdragers.

Bekijk hier een grafiek van de verkoop van vinyl in de Verenigde Staten in de afgelopen twintig jaar.

EDITORS' CHOICE