NIEUWSBeats

Beats komt met 'slimme' streamingdienst

Beats Electronic, het bedrijf achter de gelijknamige hoofdtelefoons, heeft een eigen streamingdienst aangekondigd. Beats Music start op 21 januari in de Verenigde Staten met een service waarbij een algoritme ervoor zorgt dat de abonnee luistert naar wat hij écht wil horen.

Beats Music is opgericht door Jimmy Iovine en Dr. Dre, die eerder samen met Monster zeer succesvol het hoofdtelefoonmerk Beats by Dr. Dre in de markt zetten. Nu is het tijd voor de volgende stap, zegt Iovine in New York Times (lees hier het complete Engelstalige verhaal). Hij is er zeker van dat Beats Music een probleem oplost waarvan veel muziekfans niet eens weten dat ze er last van hebben: waar moet ik in godsnaam nu naar luisteren?

De nieuwe streamingdienst, dat zich als uitdager van bijvoorbeeld Spotify en het in de VS uitermate populaire Pandora afficheert, verschilt aan de oppervlakte niet zoveel van de concurrentie. Voor tien dollar per maand biedt het vrijwel dezelfde muziekcatalogus als de al bekende aanbieders. Met dat verschil dat Beats een heel andere interface aanbiedt. Het wil meer een digitale speeltuin zijn, puur gericht op mobiel gebruik, waarbij het aanbod van muziek op maat gemaakt is voor de gebruiker.

Net als veel andere muziekdiensten zet Beats Music algoritmes in om de gebruiker te helpen bij het maken van de keuze wat te luisteren. Maar, zo stelt de new kid in town “in tegenstelling tot veel andere aanbieders, komt Beats Music wel met suggesties waar de gebruiker iets aan heeft”. Volgens Beats Music “snappen de mensen achter Spotify en Pandora niets van muziek”.

Volgens Iovine en de andere mensen achter Beats Music, waaronder Nine Inch Nails frontman Trent Reznor, is “de wereld van online muziek een afknapper vol saaie website, robotachtige aanbevelingen en te weinig ‘soul’ in de machine”. Beats gebruikt ook algoritmes, maar het grootste verschil met andere aanbieders is, volgens Beats, dat het meer gebruikmaakt van eigen redacteuren en de aanbevelingen van bijvoorbeeld Rolling Stone, Rap Radar en Pitchfork om “alleen de good stuff aan te bevelen”.

Aanmelden voor de nieuwe streamingdienst is op dit moment alleen beschikbaar voor inwoners van de Verenigde Staten, maar volgens de website “lanceert Beats Music spoedig ook in jouw area”.

EDITORS' CHOICE