ARTIKEL

WiSA – Wireless audio-trend op CES 2014

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2014

Op verschillende stands en in diverse luisterruimtes liepen we afgelopen week op de CES de WiSA Association tegen het lijf, het genootschap voor ‘Wireless Speaker and Audio’.

Zo was het fenomeen onderdeel van de presentatie van Bang & Olufsen – waarover je hier meer kunt lezen – die een oplossing toonde om oudere speakers compatibel te maken met de draadloze technologie van WiSA.

BeoLab Transmitter 1

De BeoLab Transmitter 1 maakt het mogelijk om tot 8 kanalen draadloos te versturen, terwijl de BeoLab Receiver 1 een monokanaal ontvangt en aan een luidspreker doorgeeft (stereo vereist dus twee receivers).

 

De Universal Player van Sharp, de SD-WH1000U

Ook bij Sharp kwamen we het WiSA-logootje tegen. De Sharp Universal Player is een alles-in-één Blu-ray- en SACD-eter, en de eerste in zijn soort om ook met WiSA te integreren. “Consumenten willen het gemak en comfort van wireless, gecombineerd met de kwaliteit die home entertainment componenten en speakers kunnen bieden”, aldus Jim Venable, president van de WiSA Association, die zich daarbij op onderstaand WiSA-onderzoek beroept. “We zijn bijzonder blij dat Sharp de eerste WiSA-compatibele universal player op de CES heeft kunnen tonen.”

WiSA – maar wat is het?
WiSA is een draadloze techniek die op de 5-GHz frequentieband opereert. De wire- en lossless audiotransmissie (val er niet over) belooft weergave zonder kwaliteitsverlies, en is in principe bedoeld als vervanger van de luidsprekerkabel; de transmissie stuurt een 24-bit digitaal signaal door.

In de WiSA-woorden zelf: "We address the need for a common compliance platform that delivers high definition wireless digital audio to the home theater while ensuring interoperability between any WiSA-compliant consumer electronics device, such as speakers, DTVs, Blu-ray players, gaming consoles, set-top boxes, and mobile devices." Merken die zich daar in kunnen vinden en zich inmiddels bij het genootschap aangesloten hebben, vind je hieronder. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Een WiSA-white paper met de voor de liefhebbers broodnodige verdere duiding vind je bovendien hieronder.

 

 

]]]]]]// ]]]]>

EDITORS' CHOICE