REVIEW

Oh Willy… (dvd)


Jan Luijsterburg | 21 januari 2014

Om misverstanden maar meteen uit de weg te ruimen: deze dvd gaat niet over onze koning. In deze over de hele wereld bekroonde Belgische stop-motion animatiefilm van Emma de Swaef en Marc James Roels staat een heel andere Willy centraal.

In deze tijd waarin de filmkunst zich vooral ontwikkelt via technologisch vernuft laat Oh Willy… zien dat er met ambachtelijke toewijding en organische grondstoffen ook nog altijd spectaculaire, zelfs vernieuwende resultaten geboekt kunnen worden.

De Swaef werkt met textiel. Willy is gebaseerd op een kalende man die ze filmde voor een documentair filmpje. Ze had het gevoel dat ze meer in zijn ingetogen, zachtmoedige karakter kon doordringen via tekstloze fictieve animatie. Haar als extra op de dvd opgenomen examenfilm Zachte Planten (bekijk hem hier) was daarvan een eerste proeve, maar in Oh Willy… komt hij pas echt tot leven als mens van stof.

Willy bezoekt de naturistenkolonie waar hij, zoals we uit flashbacks kunnen opmaken, ook opgroeide, zijn stervende moeder. Na haar overlijden trekt hij de natuur in, waar hij een harig wezen ontmoet, in de bijgevoegde, erg boeiende making of door de makers benoemd als een yeti. Het wezen ontpopt zich als een oermoeder.

De luttele zeventien minuten die het filmpje duurt staan vol van toewijding en monnikenwerk. Het resultaat is betoverend mooi, tot in alle details verzorgd. Hoe bijzonder Oh Willy… is mag blijken uit de meer dan 75 prijzen die hij over de hele wereld ontving. Heel terecht dat dit kleinood een eigen dvd-uitgave kreeg; korte films krijgen meestal slechts een plaatsje in een compilatie.

Aanvullende informatie:
Oh Willy… A short film by Emma de Swaef and Marc James Roels
België, 2012
Speelduur: 17 minuten
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Extra’s: Zachte planten (2008, 11 minuten, 4:3), Making of Oh Willy… (20 minuten)
Uitgave: Dalton distribution
Distributie: de Filmfreak
Website Emma de Swaef

EDITORS' CHOICE