NIEUWS

Blue Note brengt minimaal 100 remasters uit op vinyl


Redactie HiFi.nl | 02 maart 2014

Nadat Blue Note twee jaar geleden al begon met het remasteren van de volledige catalogus naar Digital Hi Def van 96k en 192k, heeft het platenlabel aangekondigd vanaf eind maart iedere maand vijf pareltjes op vinyl uit te brengen.

"Twee jaar geleden besloten we een begin te maken met het remasteren van de juweeltjes uit onze catalogus", zegt Blue Note president Don Was, die je misschien nog kent als bassist in de band Was (Not Was), op de website van het label. "We besloten deze nieuwe versies uit te brengen in digital Hi Def, op cd en het ‘Mastered for iTunes’-formaat. Maar de allure van vinyl albums is op dit moment veel te sterk om dat te negeren."

Dus slaat Blue Note in het jaar dat het label zijn 75e verjaardag viert de handen ineen met Universal Music. Vanaf eind maart brengt het iedere maand vijf geremasterde vinyl reissues per maand uit. In ieder geval tot en met oktober 2015, wat betekent dat er minstens honderd albums geremastered op vinyl uitkomen. "Maar onze catalogus is zo groot dat we dit jaren kunnen volhouden", schrijft Was.

Volgens de als Don Fageson geboren Amerikaan, die zelf voor vele tientallen artiesten werkte als producer, zijn het trouwens niet zomaar remasters. "We hebben ons ten doel gesteld om de originele intenties van artiesten, producers en engineers van de oorspronkelijke albums, te beschermen. Ik durf wel te stellen dat we een geluid hebben gevonden dat zowel het gevoel van de originele opname als de diepte en transparantie van de master tapes vangt."

De eerste batch van vijf reissues bestaat uit de albums Free For All van Art Blakey, Speak No Evil van Wayne Shorter, Blue Train van John Coltrane (foto boven), Out For Lunch van Eric Dolphy en Unity van Larry Young en zal vanaf 25 maart verkrijgbaar zijn. Voor de rest van de tot oktober 2015 geplande releases verwijzen we je graag naar dit overzicht op de website van Blue Note.

EDITORS' CHOICE