ARTIKEL

Philips toont audio & video voor 2011

Op een internationale persbijeenkomst demonstreerde Philips deze week verschillende nieuwe, vernieuwde of verbeterde producten voor 2011, variërend van 21:9 LED 3D-televisie en een online applicatie-winkel voor televisieproducten tot designluidsprekers met afspeelmogelijkheden via Apple’s Airplay. HiFi.nl reisde af naar Barcelona om verslag te doen van dit indrukwekkende Media Winter Event van Philips.

De nadruk lag tijdens dit event op de innovaties op televisiegebied, die werden gepresenteerd in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte. Opzienbarend vonden wij de televisies die 2D in 3D om kunnen zetten, de mogelijkheid om twee verschillende 3D-stromen op één beeldbuis te projecten en de uitbreidingen van applicatiemarkt Smart TV, waarin YouTube, Uitzending Gemist, RTL XL en Videoland zijn opgenomen. Televisiekijken op de ‘ouderwetse’ manier, met een televisiegids in de hand, is verleden tijd. Lang leve het online televisiekijken – op een ‘gewone’ televisie.

De tv-serie loopt op van de 3000- tot de 9000 Series, waarbij de 3000’s van 19 inch HD ready tot 42 inch Full HD gaan en de 9000-serie begint met een 32 inch, 200Hz Full HD 3D Ambilight-televisie met een (indien gewenst) geborsteld aluminium rand en eindigt met het 52 inch topmodel: ‘feller’ Ambilight light, 400Hz beeld met slechts 0,5 ms responstijd, 2D naar 3D-omzetmogelijkheid en de mogelijkheid om de diepte van het 3D-beeld in te stellen. 3D Max zorgt dat de beeldbuis twee miljard pixels per seconde kan verwerken. Een sterk staaltje techniek gecombineerd met een strak en slank design.

Via wifi is er toegang tot Smart TV-applicaties waarmee Uitzending Gemist gekeken kan worden, maar ook films en muziek gestreamd kunnen worden via het eigen draadloze thuisnetwerk. Dankzij een iPad- of iPhone app kan er bovendien makkelijk getypt, geklikt en gekozen worden: behalve de toetsenbordmogelijkheden van de app, kun je het scherm van je mobiele telefoon ook als trackpad gebruiken om een cursor op de televisie te bedienen. Demonstraties van de app toonden een feilloze werking zonder enige vertraging aan. Gemak wordt voor een deel door snelheid bepaald en in dat opzicht scoort Smart TV zeker punten.

De hogere series zijn, nu het over gemak gaat, voozien van een standaard waarmee de televisie op een meubel kan worden gezet, maar diezelfde standaard kan, zoals bekend van computermonitors, naar achteren worden gevouwen om als wandbevestiging te dienen, zowel ‘plat’ tegen de muur als er iets los van, zodat het beeldscherm in een hoek gedraaid kan worden. Dankzij deze oplossing kon Philips de 40 watt luidsprekers van de televisies in de voet verbergen, waardoor de beeldbuis platter gemaakt kon worden.

Spelletjes
Verreweg de meest opvallende nieuwe feature van de 3D-televisies van Philips vonden wij de nieuwe split screen modus – op één scherm. ‘Vroeger’ moest je nog genoegen nemen met een half televisiescherm als je een computergame wilde spelen tegen iemand op dezelfde spelcomputer. De 3D-technologie van Philips maakt het echter mogelijk om full screen te gamen – en degenen tegen wie je speelt ook. De beeldbuis is in staat om de beelden van beide spelers over elkaar te projecteren. De gebruiker hoeft alleen maar een speciale bril (met alleen linker- of alleen rechterglazen) op te zetten om zijn ‘eigen’ scherm te kunnen zien. Een bijzondere ervaring die feilloos werkte en die vele mogelijkheden voor de toekomst biedt: hij kijkt naar een voetbalwedstrijd terwijl zij op hetzelfde scherm naar een romantische film kijkt, bijvoorbeeld. Sociaal gezien zal dat overigens wel even wennen zijn, aangezien beide kijkers dan niet alleen een 3D-bril, maar ook hoofdtelefoons op zullen moeten zetten. Misschien niet echt bevorderlijk voor de romantiek, maar desalniettemin is het een zeer interessante ontwikkeling.

21:9
De filmliefhebber wordt ook niet vergeten door Philips, dankzij de nieuwe Cinema 21:9 Gold-televisie, een die van dezelfde Ambilight-, Smart TV- en 3D-functionaliteit voorzien is als de 8000- en de 9000-serie 16:9 televisies. Maar dan in een scherm dat de ideale breedte heeft voor fillms en dus ongeveer een derde meer schermoppervlak heeft. Philips denkt daarbij niet alleen aan de filmfan, maar ook aan de ‘gewone’ televisiekijker: de extra beeldruimte is te gebruiken om tijdens het televisiekijken te Facebooken of te twitteren, of om er gewoon een tweede zender naast aan te zetten. Eredivisie live op zondag, met daarnaast NOS Teletekst met de tussenstanden van de andere wedstrijden bijvoorbeeld.

EDITORS' CHOICE