REVIEWLG

Bend it like ... OLED


Eric Beeckmans | 20 april 2014 | Fotografie Fabrikant | LG

OLED-schermen in volume produceren, het blijft kennelijk een harde noot om te kraken. Nu 4K-schermen het top einde van de markt innemen heeft OLED een nieuwe troef op tafel gelegd om zijn positie aan de kop van het technologische peloton te verzekeren.

Is gebogen beter?

De grote vraag is natuurlijk wat de invloed is van het gebogen oppervlak op de kijkervaring. Fabrikanten claimen alvast een realistischer, meer onderdompelend effect. Zelf hebben we daar toch enige bedenkingen bij. Gebogen schermen zijn niets nieuw, we gebruiken ze al in de cinemazaal en echte high-end home theaters. Het gebogen scherm gaat vervorming tegen ten gevolge van de projectie en zorgt voor een meer uniforme helderheid omdat het licht meer naar de kijker toe weerkaatst wordt. Allemaal dingen die van toepassing zijn op grote projectieschermen, maar niet op een relatief gezien klein televisiescherm van 55 inch.

Op televisie heb je wel een (zeer) beperkte vervorming omdat de afstand tussen je ogen en een punt aan de rand van het scherm groter is dan voor een punt in het midden van het scherm. Met een gebogen scherm zou je dat in theorie kunnen tegengaan. Maar dat blijft theorie, want om over het hele scherm dezelfde kijkafstand te hebben moet je op een zeer specifieke plaats zitten. Als het gebogen scherm een curve heeft die onderdeel is van een cirkel dan moet je immers in het middelpunt van de cirkel zitten om die ideale situatie te bereiken.

Op een vlak scherm is de kijkafstand tot de rand groter dan die tot het midden, wat zeer lichte vervorming veroorzaakt. Op een gebogen scherm is dat niet het geval, in theorie.

EDITORS' CHOICE