ARTIKEL

Workshop: hi-res audio uit je tablet


Jamie Biesemans | 13 mei 2014

Je kan het niet meer bijhouden, zoveel nieuwe DACís met USB-aansluiting worden er gelanceerd. Veel van die producten zijn gericht op een verbinding met een pc, maar dat is niet naar ieders wens. Maar het kan ook anders.

Het hangt natuurlijk van je volledig audiosysteem af, maar in veel gevallen is het toevoegen van een DAC een van de beste manieren om meteen voor een beter klank te zorgen. Het doet namelijk iets heel belangrijk: zorgen voor een kwalitatieve omzetting van een digitaal signaal Ė bijvoorbeeld van je cd-speler of computer Ė naar een analoge. Dat analoog signaal breng je in veel gevallen vervolgens naar een versterker, die op zijn beurt de luidsprekers aanstuurt. De digitaal naar analoog-omzetting kan een zeer grote impact hebben op de kwaliteit.

DACís bestaan natuurlijk al heel lang, zowel als integraal onderdeel van bronnen, versterkers en AV-receivers, als aparte toestellen. Losse DACís waren eigenlijk apparaten enkel door een kleine groep audioliefhebbers werden aangeschaft. †Het afgelopen jaar is er echter een heuse Ďrevivalí aan de gang, wat deels te maken heeft met het grotere aanbod aan hi-res audio en de vernieuwde interesse in hoofdtelefoons. De nieuwe lichting DACís richten zich namelijk deels op mensen die een computer als bron gebruiken en muziek beluisteren via een hoofdtelefoon. Daarom dat nieuwe DACís meestal uitgerust zijn met een USB klasse B-aansluiting, zodat je de audio van een computer digitaal en aan een hogere resolutie kan binnenhalen.

Maar over DACís lees je elders op HiFi.nl nog veel meer. In dit artikel bekijken we de aanname dat enkel een computer kan dienen als bron voor een USB-DAC. Dat klopt namelijk niet helemaal. Sinds kort is er een nieuwe optie: een smartphone of tablet. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbondenÖ

EDITORS' CHOICE