NIEUWS

YouTube wil indie-artiesten weren


Rebecca Seunis | 05 juni 2014

YouTube zou artiesten van onafhankelijke record labels als Adele en Arctic Monkeys van hun nieuwe dienst proberen te weren. Althans, dat claimen deze labels. Zij willen een onderzoek van de Europese Commissie, meldt the Guardian.

Het gaat om de vergoedingen die YouTube bereid is te betalen voor muziek van artiesten. Volgens zanger Billy Bragg en Radiohead gitarist Ed O’Brien probeert YouTube slechte deals te forceren met indie labels tegen erg lage tarieven. Ze zouden een wurgcontract krijgen met een prijs voor het afstaan van hun rechten, dat niet meer te overleggen valt. In het contract zou staan dat als ze niet tekenen, hun muziek geblokkeerd zal worden van het platform.

YouTube wil namelijk een online dienst lanceren, als concurrent van het immens populaire Spotify. Volgens Bragg heeft YouTube een probleem als ze geen muziek brengen van onafhankelijke artiesten. Dan komen ze wel tegemoet aan de supersterren en grote corporaties als Universal, Warner Music en Sony, maar artiesten als Adele en Arctic Monkeys vallen buiten de boot omdat ze bij een indie label zitten, aldus Bragg.

Nog wat namen die we dus mogelijk niet gaan aantreffen op de muziekdienst van YouTube (dat weer van Google is): Radiohead, Queens of the Stone Age, The White Stripes, The Prodigy, the XX en M.I.A.

YouTube zegt dat het goede commerciële afspraken heeft met honderden labels over de hele wereld. Maar Worldwide Independent Network (WIN), de beroepsorganisatie van 850 indie labels over de hele wereld, heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie. YouTube wil niet reageren op de onderhandelingen met indie-labels.

EDITORS' CHOICE