NIEUWS

BBC filmt WK-matches in 4K


Jamie Biesemans | 09 juni 2014

De BBC gaat een aantal matches van het WK in Brazilië in Ultra HD filmen. De bedoeling is vooral om ervaring op te doen. De BBC gaat zeker één kwartfinale en uiteraard de finale filmen en streamen. 

Televisiefabrikanten moedigen consumenten aan om Ultra HD-toestellen te kopen, maar vooralsnog is er nog maar weinig video in de hoge resolutie beschikbaar. Het is ook niet zo evident om 4K-video bij mensen thuis te krijgen, en precies daarom wil de BBC tijdens het WK volop experimenteren met 4K-opnames en -transmissie. Het moet vooral blijken dat het versturen van 4K over netwerken en via de lucht lukt, onder meer door de nieuwe HEVC-codec te gebruiken.

De bedoeling is om matches in 4K te filmen en die dan naar bepaalde locaties in Groot-Brittannië te versturen. De ongetwijfeld waanzinning mooie beelden zullen dus niet door iedereen opgepikt kunnen worden. 

De Britten zijn niet de enige die het WK aangrijpen om Ultra HD-ervaring op te doen. Ook Sony - die met zijn 4K-camera's ook leider is qua opname-apparatuur - gaat matches filmen. Die opnames worden ook niet zo maar uitgezonden, maar zouden mogelijk wel op geselecteerde locaties te zien zijn.

Kortom, de voetballiefhebber gaat wellicht tot het WK in 2018 moeten wachten om echt een volledig wereldkampioenschap in Ultra HD te bekijken. In tussentijd gaat hij zich moeten behelpen met 4K via Netflix en in de toekomst wellicht andere streamingbronnen. Een opvolger voor Blu-ray die 4K-video kan bevatten is er nog niet.

EDITORS' CHOICE