ARTIKEL

Vintage: TubeAudio Jukebox restauratie


Redactie HiFi.nl | 19 mei 2011

In onze vintage reeks verscheen eerder het verhaal van Jeff Jacobs, die met zijn bedrijf J-Corder oude spoelenrecorders in hun oude glorie herstelt. Omdat professionele restauratie van vintage audio ook wat dichter bij huis te vinden is, wordt in deze editie van de serie aandacht besteed aan het Belgische TubeAudio, het bedrijf dat ook wel The Vintage Company heet.

TubeAudio, sinds twee jaar met een nieuwe winkel gevestigd in Putte, is inmiddels een kleine twintig jaar actief in de high-end wereld. Het bedrijf staat in de regio bekend om jaren ervaring in het herstellen van vintage audio en werkt bovendien voor een aantal vaste importeurs, waaronder PS Audio, Klipsch en Sunfire & Musical Fidelity. TubeAudio richt zich vanuit de interne ervaring specifiek op gedetailleerd restauratiewerk dat verder gaat dan enkel het ‘reinigen van apparaten’. Jukeboxen en zeer zeldzame high-end audio zijn voorbeelden van apparatuur die op professionele wijze worden hersteld. Het bedrijf heeft een eigen laboratorium waar de toestellen, voorzien van authentieke meetapparatuur, doorgelezen en gerepareerd kunnen worden. Daarnaast beschikt de locatie in de Antwerpse provincie over op akoestiek aangepaste demo ruimtes waar onder meer de bekende Klipschorn tussen de vele vintage apparatuur te vinden is.

Net als het Amerikaanse J-Corder heeft TubeAudio een afdeling die zorg draagt voor de revisie van bandrecorders en tape decks. De vintage apparaten beleven tenslotte een opleving, doordat het design en het warme geluid weer in huiskamers gezien en gehoord mag worden. Fabrikanten hebben zelfs de stock voor reserve onderdelen weer geactiveerd. De grootste voorraad is echter al in bezit van de consument, zo stelt dhr. Koeckelberghs, oprichter en eigenaar van The Vintage Company. Deze zijn in veel gevallen slecht of zelfs helemaal niet onderhouden, waardoor de afspeelkwaliteiten sterk onder doen voor het geluid zoals het originele ontwerp bedoeld is. Er is dus voldoende herstelwerk te vinden.

TubeAudio verzorgt een volledige revisie, waarbij de apparaten gekalibreerd worden en zich daardoor opnieuw kunnen meten aan de oorspronkelijke kwaliteit. Een revisie omvat waar nodig onder meer vervanging van de halfgeleiders, elco’s en trimmers, maar eventueel ook de koppen, de drukrollers en de schaalverlichting, en de verschillende versterkertrappen worden opnieuw uitgemeten. Daarnaast wordt de frequentie opnieuw en zeer nauwkeurig afgesteld met behulp van geijkte THD toestellen.

 

EDITORS' CHOICE