NIEUWS

De helmcamera’s van GoPro

Ulco Schuurmans | 17 juli 2014

De zogenaamde helmetcamera’s worden bevestigd op de helm van de actiesporter. Die kan dan zonder handen videofilmen. Dikwijls zijn deze helmcamera’s afgestemd op een bepaald type sport. Bijvoorbeeld fietsen, surfen, motor- of autoracen, outdoor en parachutespringen. Met name het merk GoPro heeft daarin een ruime keuze aan digitale camcorders voor op de helm van sport & actiefilmer. GoPro haalt zijn kracht uit het feit dat deze niet alleen op de helm is te bevestigen maar ook op tal van andere manieren en locaties door zijn grote diversiteit aan bevestigingsaccessoires en  tevens heel geschikt voor de actieve vakantiefilmer.

Neem een compacte robuuste behuizing waarin de camera gaat, een flinke Full HD CMOS opnamechip, een vrijwel geheel grotendeels automatische bediening en een stevige bevestiging voor op de sporthelm er ontstaat een ideale videocamera voor het vastleggen van de bedreven sport en actie. Als voorbeeld de vriendelijk geprijsde HD HERO2 camera van GoPro. Deze kleine camera is voorzien van een CMOS-sensor van 2,25 megapixel geschikt voor Full HD-beelden, biedt een gebruiksduur van circa tweeënhalf uur continue videofilmen en neemt op met een SDHC-geheugenkaart. Ter land, ter zee en in de lucht. De HERO legt enerverende beelden voor de gebruikers en de kijkers thuis vast. De opnamehoek van 170 graden geeft een voldoende ruim gezichtsveld. En wie de diepte in wil kan een waterdichte behuizing aanschaffen om tot 60 meter diep te filmen. Voor de GoPro HERO zijn er bevestigingsaccessoires voor op een helm en het hoofd via een band. Naast video schiet deze camera ook digitale foto’s in een maximale resolutie van 5 megapixels. Er is een continue opnamemodus met drie opeenvolgende foto’s.Het geluid wordt verzorgd door een monomicrofoon met een goede reductie van de windruis. De opgenomen beelden zijn met de Windows pc of Apple Mac via USB, de geheugenkaart en een component videoconnector te bekijken. Bij de voeding wordt een oplaadbare lithium-ion accu ingezet.



HD HERO2 Surf
Hoewel de naam Surf in de eerste instantie een helmcamera voor surfers doet vermoeden gaat het bij deze GoPro-telg om een meer geavanceerde helmcamera voor video en foto. Dit eveneens relatief kleine model is voorzien van een 1/2,5 inch 11 MPs CMOS sensor en zet Full HD beelden op de SDHC-geheugenkaart. Ook hier een opnameduur van circa tweeënhalf uur en het tot 60 meter diep kunnen videofilmen. Er is een continue opnamemodus voor tien opeenvolgende beelden per seconde plus een ingang voor een externe microfoon. En dat surfen dan? Daarvoor worden speciale bevestigingsaccessoires voor op een surfboard geleverd.Verder beschikt de HERO2 Surf over een mini-HDMI-uitgang en een accessoirepoort. Tot de functies en eigenschappen van deze helmcamera behoren onder andere automatische audio-opname, compatibiliteit USB 2.0, automatische stroombesparing, datum/tijd-stempel, waterbestendig, schokbestendig, ingebouwde LED-lampen, USB oplading, Time-Lapse recording, built-in battery warmer. De instelmenu’s gaan via een gemakkelijk te bedienen LCD-interface.

Overige modellen
Als variatie op de HERO2 Surf is er keuze uit de modellen Motorsport en Outdoor. Het type HERO2 Motorsport wordt naast de al eerder genoemde specificaties standaard geleverd met een waterdichte behuizing om tot 60 meter diep te filmen, evenals met bevestigingsaccessoires voor op een helm en (met onder meer een zuignap), ½3 inch 11 MPs CMOS-sensor en een speciale houder voor naast de motorhelm.De Outdoor-versie is het meest geavanceerde model. Dit model is onder andere geschikt voor WiFi Bakpac en afstandsbediening. Tot de meegeleverde accessoires behoren een geventileerde helmband, een drieweg verstelbare kogelarm en zuignappen voor platte en gebogen oppervlaktes.De helmcamera’s van GoPro zijn robuust en veelzijdig. Ze kunnen flinke stootjes en de nodige meters water hebben. De bediening is grotendeels automatisch en de opnamen zijn in groothoek. Zoomen heeft bij dit type opnamen weinig zin. Dat wordt bewogen en niet het juiste object in beeld. Een beeldstabilisator is vanwege deze groothoek niet nodig. De actie/sport video- en fotograaf krijgt een interessant instrument in handen. Door twee camera’s naast elkaar op een beugel te plaatsen zijn er zelfs 3D-actieopnamen mogelijk. 



Prijzen
GoPro HD HERO2 Surf 349,95
GoPro HD HERO2 Motorsport 349,95
GoPro HD HERO2 Outdoor 349,95
Tom’s Wholesale


EDITORS' CHOICE