NIEUWS

Jack White scoort op vinyl


Redactie HiFi.nl | 29 juli 2014

Jack White heeft met zijn album Lazaretto internationaal de verkooprecords voor nieuw vinyl gebroken. Dat meldt Entertainment Business. Met de EP zette de zanger al eerder een wereldrecord, het was namelijk de snelste release van een LP ooit.  

Van Lazaretto werden in Amerika in de eerste week 138.000 exemplaren verkocht, waarvan 56.580 digitaal en 40.000 op vinyl. Daarmee zijn er fysiek bijna even veel LP’s als cd’s verkocht. Lazaretto is de best verkopende LP sinds Pearl jam in 1994 34.000 exemplaren van hun Vitalogy verkocht. Met het verschil dat Pearl Jam op dat moment nog geen cd had uitgebracht, die volgde in later stadium pas.

Ook in Nederland doet Lazaretto het goed op vinyl. Het album bevat een hoop technische snufjes. Zo bevat Lazaretto, met het hologram van een engel op het vinyl, twee ‘hidden tracks’ die zijn verstopt onder het label. De nummers op de LP moeten op maar liefst drie verschillende snelheden afgespeeld worden. Daarnaast heeft het nummer Just One Drink twee verschillende intro’s. Afhankelijk van waar de naald in het vinyl wordt gezet is een elektrisch of akoestische intro te horen. In bovenstaande video vertelt Jack White himself over alle details van deze bijzondere LP.

EDITORS' CHOICE