REVIEWWadia

De uitdager… Wadia Intuition 01 Power DAC

Het is pas drie jaar geleden dat het toen nog volledig onbekende Franse merk Devialet, de audiowereld stevig op haar grondvesten deed schudden met het werkelijk briljant uitgedachte D-Premier concept. Oftewel een fraai afgewerkte platte designbehuizing met state of the art digitale (bron)verwerkings-techniek en hybride (klasse A en klasse D) versterkertechnologie aan boord. Bovendien bood het de vernieuwende mogelijkheid om het apparaat gratis via internet naar eigen behoeften te configureren en te updaten. In de jaren die volgden leek het er even op dat er geen enkele concurrent de strijd met deze Franse onderneming aan durfde te gaan, tot op heden! 

Vanaf de allereerste foto’s die ik van de Wadia Intuition 01 onder ogen krijg, besef ik meteen dat het hier iets heel bijzonders betreft. Naast een perfecte symmetrie en het mooie materiaalgebruik, is het lijnenspel ten opzichte van de chique maar nog steeds hoekige Devialet modellen, bij de Intuition 01 totaal anders. Zeker in de volledig zwarte uitvoering lijkt het apparaat zo te zijn weggelopen uit een Star Wars film. Daarbij bezit de platte vormgeving (38 cm breed, 38 cm diep en 6 cm hoog) iets heerlijk duisters en is enorm intrigerend. Naast deze mysterieuze zwarte look met zijn gebogen geanodiseerde matzwarte boven en onder panelen, is het apparaat ook leverbaar in een zilverkleurige uitvoering.

De vormgeving van deze nieuwe Intuition serie (de eerste full size high-end modellen volgen in de loop van volgend jaar) is duidelijk ontstaan door de invloeden van Wadia’s nieuwe eigenaar, de Fine Sounds Group. Een high-end audio georiënteerde investeringsgroep waar naast Wadia, ook zeer gerenommeerde merken als Sonus Faber, Audio Research en McIntosh onder vallen. Zij hebben namelijk Italiaans meest vermaarde industrieel ontwerper Livio Cuccuza, bereid gevonden om van deze Intuition 01 een visuele weldaad te maken. Maar hoewel een mooi en vooral ‘geschikt’ uiterlijk tegenwoordig bijna allesbepalend is voor het commercieel slagen van een product, gaat de schoonheid van deze nieuwste Wadia loot gelukkig veel dieper dan enkel de oppervlakte. Samen met de huidige veel minder dure en kleine 151 Power mini DAC, moeten we vooral niet vergeten dat Wadia al enige decennia tot ‘s werelds koplopers bij het toepassen van zeer hoogwaardige digitale technieken in combinatie met uitgewogen versterkerschakelingen voor audiogebruik behoort. Zelfs het Power DAC principe is feitelijk een Wadia uitvinding. Want al eind jaren negentig introduceerde dit roemruchte Amerikaanse merk de revolutionaire state of the art Power DAC 390 controller en 790 mono Towers met totaalprijs van $ 80.000,-! Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder de term Power DAC? Zoals de naam al doet vermoeden is een Wadia Power DAC niet alleen een digitaal-naar-analoog omzetter, maar vooral in staat door zijn krachtige variabele vermogen, om optimaal zelfs de meest veeleisende luidsprekers aan te sturen. De Power DAC gebruikt daarbij in principe dezelfde basisarchitectuur als Wadia’s bestaande Decoding Computers, maar dan aangevuld met een analoog uitgangscircuit dat de benodigde ultrahoge stroom en spanning kan leveren die nodig zijn om uit iedere luidspreker het maximale potentieel te krijgen.

Intuition 01
Ook in de nieuwe Wadia Intuition 01 wordt in basis deze techniek ingezet, maar dan wel helemaal aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Dus zware voedingen en grote behuizingen behoren bij de Intuition 01 tot het verleden. Eigenlijk is het een waar wonder dat binnen de compacte behuizing en slechts zes kilo gewicht, een enorm krachtige versterker van maar liefst 2 x 190 Watt aan 8 Ohm en zelfs 2 x 350 Watt aan 4 Ohm onderdak kan vinden. En in tegenstelling tot veel andere klasse D broeders is deze Wadia gelukkig nu eens wel in staat om echt stroom te leveren om ook moeilijkere luidsprekers goed de baas te kunnen! Naast het krachtige versterkerdeel, is dit apparaat vooral ook een erg goede DAC. Naast de 32bit ESS 9018 D/A-omzetter zorgen het uitgekiende 1.536 MHz Wadia Delta-Sigmaster 32 bit up sampling algoritme en maar liefst zeven digitale (1x USB, 1x Toslink, 2x i2s, 1x AES/EBU, 2x coaxiaal S/PDIF) en twee paar analoge (cinch) stereo ingangen, voor een bijzonder ruim arsenaal aan aansluitingen.

Naast een euro netstekkeraansluiting zijn aan de achterzijde tenslotte ook twee paar BFA banaanstekker luidsprekeraansluitingen te vinden, terwijl losse draadeinden of spades verder niet toegepast kunnen worden. Bij het verder bekijken en vooral het vergelijken met de praktisch gelijk geprijsde Devialet 170, vallen een aantal zaken snel in het oog. Om te beginnen is het bij het uitpakken al meteen duidelijk dat Wadia sterk naar dit Franse succesnummer heeft gekeken. Want de chique ‘pizzadoosverpakking’ van het origineel, waar het apparaat, de afstandsbediening en alle accessoires keurig in zijn verpakt, lijkt bijna 1:1 te zijn overgenomen. Maar verder blijken bij nadere beschouwing de verschillen toch groter dan de overeenkomsten te zijn. Als ik alleen al de twee afstandsbedieningen bekijk, zet Wadia in op een eigen uit massief aluminium vervaardigd ontwerp, wat werkt middels infrarood signalen. Het ding ligt goed in de hand, is meer dan goed afgewerkt en is voorzien van een vijftal drukknoppen voorzien van symbolen. Wel is wat jammer dat de oriëntatie door de vierkante vorm, vaak nogal onduidelijk is. Met andere woorden komt het in de praktijk toch nog wel eens voor, dat het infrarood oog door verkeerd vastpakken een heel andere kant op straalt. Dit aspect heeft Devialet op zich beter aangepakt, door zijn producten te voorzien van een zeer goed werkende radiografische afstandsbediening. Ondanks de eveneens vierkante vorm is hier de oriëntatie aanmerkelijk duidelijker uitgevallen en is het ding zelfs van een echte, prachtig draaiende volumedraaiknop en een viertal drukknoppen voorzien. Maar ook de Fransen hebben hier toch wel een belangrijke steek laten vallen. Want wat heb je nu aan zo’n mooie en op zich goed werkende afstandsbediening, als de display zelf plat in de bovenzijde van het apparaat is aangebracht? Als je het apparaat min of meer verticaal plaatst, wat ook mogelijk is, kun je de informatie wel aflezen.

Maar waar laat je dan je ineens zichtbaar wordende kabels uit de achterzijde? De enige echte remedie bestaat uit het downloaden van een speciale ‘app’ voor je smartphone, waardoor je wel alles meteen kunt zien. Maar wat is dan het nut van zo’n mooie AB? Wadia maakt zijn kleine ergonomische misser op zijn beurt een stuk verdraagzamer doordat het apparaat aan de voorzijde is voorzien van een groot en extreem duidelijk afleesbaar witte LED display. Een presentatie die net als de rest van de apparaatsuitstraling, een enerzijds chique maar toch ook wat mysterieuze uitstraling krijgt door de display achter een strakgespannen baan van hele fijnmazige stof onder te brengen. Een ander aspect waarvan ik vind dat de mensen bij Wadia duidelijk beter hebben nagedacht, betreft de wijze van aansluiten. Want waar bij alle Devialet modellen grotere stekkers van lichtnetkabels gewoon uit den boze zijn omdat ze niet zijn aan te sluiten zijn (of je moet de stekker zelf vervangen), is er bij de Intuition 01 gewoon veel meer hoogte en ruimte aanwezig om alle kabels ongeacht merk of type, gemakkelijk kwijt te kunnen. Ook qua verdere uitrusting en bediening volgen beide kemphanen twee totaal verschillende routes. Waar de Wadia ondanks alle aansluitmogelijkheden een echt ‘plug and play’ apparaat is, kent de Devialet veel meer mogelijkheden en opties. Een mooie platenspeler aansluiten? Is mogelijk. A-synchroon streamen middels Wifi? Is mogelijk en ga zo maar door. Keerzijde van dit surplus aan maatwerk mogelijkheden en optionele modules, is dat de grotere gecompliceerdheid en regelmatig nieuwe updates, ook een bepaalde onrust bij bepaalde eindgebruikers kan gaan veroorzaken. Feit is dat beiden ondanks de nodige overeenkomsten, toch ieder een heel andere groep mensen zullen aanspreken.

Luisteren
Laat ik dit onderdeel eens beginnen met de knuppel in het hoenderhok te gooien met de uitspraak dat het klasse D principe en geschakelde voedingen over het algemeen maar zelden mijn gehoormatige voorkeur hebben. Ja, ze zijn compact qua opbouw, licht van gewicht, worden niet of nauwelijks warm, zijn doorgaans goedkoop te produceren en zijn zeer efficiënt qua energieverbruik. Klankmatig staat daar echter net zo vaak een nogal dynamisch bedeesde weergave met een vaak wat droog, week en niet bepaald goed gedefinieerd laag tegenover. Ook het midden en hoog bereik mist doorgaans niet alleen klankkleur, maar ook bezieling. Om over de matige stroomleverantie bij echt moeilijke luidsprekers nog maar te zwijgen. Uiteraard bestaan er ook verschillende goede uitzonderingen en snap ik ook best dat de toepassing van deze techniek in toepassingen waar stroomverbruik en ruimte belangrijk zijn, een uitkomst kan zijn. Maar voor echte serieuze muziekweergave vind ik ook vandaag de dag nog steeds dat er in veel gevallen voor hetzelfde geld beter voor conventionele technieken kan worden gekozen. Zo dat is eruit. Wanneer ik de Wadia Intuition One aan de Master Contemporary C referentieluidsprekers verbind, ben ik dan ook in eerste instantie behoorlijk sceptisch. Ook wanneer na het aansluiten vervolgens de eerste klanken uit de luidsprekers stromen, herken ik meteen veel van bovengenoemde eigenschappen. Zie je wel? Mompel ik in mijzelf - weer zo’n ontwerp.

Maar naarmate de minuten en uren verstrijken, blijkt het dit keer toch niet zo simpel te liggen. Het laag is namelijk ondanks het voor klasse D ontwerpen typisch wat minder uitbundige karakter, wel mooi sonoor, evenwichtig en loopt op prettige wijze opmerkelijk diep door. Hier dus geen droge of zelfs verstikkende presentatie, maar laagweergave die tonaal en qua harmonischen, echt goed is en over de nodige klankkleur beschikt. Ook het midden en hoog profiteren van dit voor deze schakelingen bijna grensverleggende laag. Want ook hier weer een mooi evenwichtige klankbalans, in combinatie met prima klankkleuren en weinig droogheid. Het is echter wel heel belangrijk dat ik vermeld dat versterkers die volgens dit principe werken, bovengemiddeld gevoelig zijn voor kabelinvloeden. Ook deze Wadia is hier helaas niet aan ontsnapt, want het verschil tussen zomaar een willekeurige kabel of echt goed bijpassende typen, maakt ook hier weer een echt schokkend groot verschil. Enkele ‘toevallig’ langskomende (geoefende) luisteraars, raakten enorm verbaasd en gebiologeerd dat een andere kabelconfiguratie zo enorm veel verschil en in dit geval verbetering kan uitmaken. Nu het maximale is bepaald begint de Intuition 01 dermate goed te spelen, dat zelfs een treffen met de wereldwijd zeer goed ontvangen én presterende uitdager in de vorm van de Devialet 170, aan de horizon opdoemt! Ik zal meteen eerlijk bekennen dat ondanks enkele wel goede demo’s, de originele D-Premier mij persoonlijk voor die hoge € 12.000,- nooit echt heeft kunnen bekoren. Oh, er waren zeker wel combinaties te vinden die klankmatig uitstekend samen gingen. Maar wat ik naast wat andere zaken altijd een echt minpunt vond, was het veranderen van de tonale balans als je van heel zacht, het volume richting normaal en daarna luid ging instellen. Uiteraard is dit een van de allereerste zaken die ik ook bij Intuition 01 onderzoek. En ook al is er wel een (luide!) bovengrens waarbij ik het geluid toch richting wat minder soepel en toch iets gestrester vind gaan klinken, is het verdere evenwicht van hoog tot laag eigenlijk heel erg goed! Heel interessant is natuurlijk het vergelijk met de 170 van directe concurrent Devialet. Over het verschil aan mogelijkheden en techniek wil ik het hier verder niet hebben, maar het omschrijven van de klankmatige verschillen is hier gewoon razend interessant. Vooral omdat al snel blijkt dat beide apparaten bijna elkaars tegenpolen zijn.

Waar de Devialet 170 extreem schoon, opgeruimd, strak gedefinieerd en qua stereobeeld groots overkomt. Is de Wadia Intuition duidelijk meer organisch, vloeiend, ademend en volgt een meer ingetogen en relaxte benadering. Omgezet in muziekconcerven start ik als eerste met het nog immer voor mij favoriete ‘geen gezeur’ medium cd. Omdat importeur Audiac op mijn verzoek ook een prachtig Wadia 270 cd loopwerk voor de test wil aanleveren, zet ik deze bron als allereerste in en verbind hem met mijn gebalanceerde digitale referentie AES/EBU kabel van Sonore AC. De reden waarom ik dit 24(!) kg zware loopwerk zo graag wil gebruiken, ligt in de aanvullende klankmatige eigenschappen van deze mastodont in combinatie met het vermaarde Teac VRDS CMK-3.2 loopwerk. Wanneer het prachtige en weergaloos opgenomen nieuwe album van blueslegende Doug MacLeod - There’s a time (Reference Recordings RR-130), in de praktisch geruisloze lade verdwijnt houd ik mijn adem in. Ik start met mijn favoriete nummer ‘Black Night’ omdat het niet alleen met 6:26 minuten, lekker lang duurt. Maar vooral omdat het trage en meeslepende nummer zo’n prachtige opbouw en emotionele lading heeft. Al bij het intro met het tappen van zijn voet op de houten vloer of podium, is al een wijd scala aan ambiance geluiden van de ruimte, gebed in een breed harmonisch spectrum hoorbaar. Doug speelt dit nummer op een fraaie Gibson C-100 FE gitaar en die is samen met zijn doorleefde en af en toe schrikbarend luide stem, drummer Jimi Bolt en bassist Denny Croy, prachtig door Keith Johnson in de digitale bits vereeuwigd.

De Intuition 01 laat opvallend veel van de muzikale boodschap en deze voor veel audiosystemen, moeilijk weer te geven registratie horen. De kunst is in deze om met behoud van zowel voldoende volheid, klankrijkdom als low level zaalinformatie, er zo min mogelijk hardheid in de luide stemuithalen ontstaat. Zaken die deze Wadia zondermeer zeer goed af gaat. In tegenstelling tot veel eerder gehoorde klasse D ontwerpen, vind ik dat deze Amerikaan vooral de innerlijke muzikale waarde zo goed bewaart. Mogelijk komt dit doordat veel klankmatige eigenschappen in een goede verhouding tot elkaar staan. Zelfs bij flink verhogen van het volumeniveau, blijft alles keurig in tact en dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Als volgende album wil ik graag uw aandacht vragen voor de gloednieuwe en werkelijk prachtige uitgevoerde ‘The Spirit of Turtle’ ‘Long Box’ van de Nederlandse producer en klank magiër Bert van der Wolf. Naast bekende en minder bekende werken uit het gevarieerde oeuvre van Turtle Records en Northstar Recordings, is het unieke van deze presentatie dat het fraaie kartonnen doosje twee discs met veertien zorgvuldig uitgezochte werken bevat. Disc 1 bevat de stereo cd laag en stereo en 5.1 meerkanaals sacd lagen. Disc 2 bevat hoge de resolutie content (24 bit/192 kHz) in Pure Audio Blu-ray 5.1 meerkanaals en als bonus ook nog eens de hoge resolutie WAV bestanden om te streamen. Oftewel een heel aantrekkelijke college waar ook Harry van Dalen zijn medewerking aan heeft verleend. Doordat deze collectie zowel pop, jazz als klassiek bevat, is het enorm belangrijk dat er een bepaalde logica in zit. Dat dit schitterend is gelukt blijkt vooral als ik in dit eerste geval de cd laag door het Wadia 270 loopwerk laat aftasten. Al bij het melancholieke en volledig geremasterde ‘Teardrops for Jimmy’ van de allereerste Turtle Records productie met Tony Overwater en Maarten Ornstein Laat de Wadia Intuition 01 meteen de typische sfeer en klankeigenschappen van dit label horen. Oftewel bezielend, nuchter, klankkleurrijk, dynamisch en vooral realistisch en voorzien van een geloofwaardige akoestische omgeving waarin alles plaatsvind.

Ook de rest van deze ‘showcase’ met zijn vaak toegankelijke werken smaakt bijzonder appetijtelijk en wordt door de Wadia meer dan goed in tact gelaten. Het surplus aan ingetogen kracht en het ontbreken aan elektronische artefacten, wordt door mij als zeer plezierig ervaren en het gepresenteerde realisme is regelmatig ronduit verrassend. Uiteraard ben ik ook de andere aansluitingen afgegaan, waarbij ook de analoge ingangen, en coaxiaal digitaal, zeer goed en gelijkwaardig of misschien een haar minder goed dan de AES/EBU verbinding presteerden. Ook al heeft de Intuition 01 ook i2s in de vorm van Wadia link aansluitingen aan boord en heeft ook mijn North Star Design 192 loopwerk deze uitgang. Ik had helaas geen kabel in huis die zowel RJ245 als HDMI connectoren in één kabel heeft verenigd. Dus deze ongetwijfeld mooie aansluiting heb ik helaas niet kunnen meenemen in de test. Als laatste is er natuurlijk het nodige gestreamed, waarbij ik de als favoriet getorpedeerde asynchrone high-speed USB aansluiting heb gebruikt. En inderdaad is meteen te horen dat de Intuition 01 zich hierbij als een vis in het water voelt. Gebruikmakend van de verschillende bestandsformaten van wederom The Spirit of Turtle box, krijgt het geluid nog wat meer autoriteit, gemak, vloeiendheid, transparantie en kracht en komt mede daardoor nog wat meer overeen met de weergave zoals ik die onlangs in Bert’s eigen studio heb mogen ervaren.

Conclusie 
Ruim een decennium na de originele eerste PowerDAC combinatie 390 en 790, lukt het de Wadia Intuition 01 om in de voetsporen van zijn trotse ouders te treden. Want ondanks de kleine en lichte behuizing, zorgt het surplus aan vermogen hier niet voor ongewenst spierballenvertoon, maar dient veel meer als basis om een volledig ongedwongen en evenwichtig geluidsbeeld bij praktisch ieder volume niveau te kunnen leveren. Minder stress en meer muziekplezier dus. Deze versterker/DAC is zoals bijna alle andere technologische broeders, wel bovengemiddeld kabelgevoelig. Dus let daar goed op bij de samenstelling van het uiteindelijke systeem. Wordt daar verder aan voldaan en combineert u het apparaat met een klankmatig mooi paar bijpassende luidsprekers, dan zult u er zeker een mooie lange termijn muziekpartner aan over kunnen houden. Ook al gaat dit bijzonder fraai gestileerde apparaat qua mogelijkheden en muzikale assertiviteit, niet zo ver als zijn bijna gelijk geprijsde concurrent Devialet 170. Voor mensen die van een eenvoudiger en minder complex ‘plug and play’ apparaat houden en qua muzieksmaak hun weergave liever wat rustiger en met een meer organische ‘feel’ gepresenteerd willen zien, kan deze Intuition 01 een prachtig alternatief vormen. Van alle klasse D/geschakelde voeding versterkers die ik tot nu toe in de luisterruimte heb gehad, geeft deze Wadia mij namelijk de beste emotionele beleving met een heel lekkere muzikale ‘vibe’. Wanneer u naast de mooie klankmatige eigenschappen, ook het lage energieverbruik, de compacte afmetingen, het mooie design en de relatief vriendelijke prijs voegt. Wordt het steeds meer duidelijk dat ook deze Intuition 01 bij de toekomstige succesnummers van dit bij leven al legendarische audiomerk zal kunnen voegen.

Prijs
Wadia Intuition 01 € 7.500,-

Audiac B.V.
tel: 030-6049000
e-mail:  info@audiac.nl
www.audiac.nl

Gebruikte componenten
Luidsprekers: Master Contemporary C, Teufel Definion 5
Cd transport: Wadia 270, North Star Design T192
DAC: North Star Design Extremo
Streamer: Naim ND5 XS
Overige bronnen: Apple Macbook Pro met Pure Music
Geïntegreerde versterkers: Devialet D-Premier, Devialet 170, Unison Research Performance
Audioracks Finite Elemente Pagode Master Reference HD12, Symposium Isis + precision couplers, Nagra VFS
Interlinks: Siltech Royal Signature Empress RCA, AudioQuest WEL
Digitale kabel: North Star Design White Gold I2S, Nirvana Digital Link coax
Luidsprekerkabel: Nirvana SX
Netkabels: Nirvana PC, Kemp Reference, Essential Audio Tools Current Conductor, AudioQuest WEL


EDITORS' CHOICE