REVIEW

Blood Ties (dvd)


Jan Luijsterburg | 31 juli 2014

Niemand heeft zijn familie voor het uitkiezen, maar dit is wel een extreme combinatie. Twee broers, de ene crimineel, de ander politieman. Als Chris de gevangenis uitkomt voelt Frank zich ondanks alle denkbare rationele redenen toch moreel verplicht zijn broer op te vangen. Een misdaadthriller die de jaren 70 doet herleven.

Dat Chris (Clive Owen) niet lang op het rechte pad zal blijven, is al snel duidelijk. Zijn oude kringetje weet hem gemakkelijk te vinden en als je dan toch wat geld kunt gebruiken is het vlees zwak. Ondanks het koelbloedig moorden is Chris in bepaalde opzichten ook een schatje. Zo helpt hij zijn aan cocaïne verslaafde ex keurig aan een baantje als bordeelhoudster.

Aan de andere kant is Frank (Billy Crudup) ook geen heilige. Een relatie beginnen met de partner van een crimineel die hij net opgesloten heeft is niet echt zoals het hoort. De bloedband met Chris, onder het motto ‘het blijft toch je familie’ komt hem duur te staan.

Je ziet het er niet meteen aan af, maar Blood Ties is geen Amerikaanse maar een Franse productie, gemaakt door de jonge regisseur Guillaume Canet. Wel gemaakt in Brooklyn, duidelijk vanuit een liefde voor de genrefilms uit de jaren 70. De cast is voor de helft Europees, met onder meer Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts.

De aankleding is overtuigend en sfeervol, met mooie auto’s en interieurs. De acteurs dragen de film, maar kunnen er ook niets aan doen dat het verhaal teveel nauwelijks relevante zijlijnen bevat en dat het uitgangspunt, de wetenschap dat familiebanden sterk zijn, nogal mager is om een film van meer dan twee uur te dragen. De karakters blijven plat, er is weinig actie en de ontknoping is in zijn extreme toevalligheid zo clichématig dat de geloofwaardigheid op de helling gaat.

Amerikaanse films over de jaren 70 maken, dat deden ze in Amerika in de zeventiger jaren toch beter, ben je, ook na het zien van de making of, geneigd te denken. Of gewoon in Amerika, want bijvoorbeeld de recente film over dezelfde periode – American Hustle – overtuigde aanzienlijk meer.

    

Aanvullende informatie:

Frankrijk, 2013
Speelduur: 127 minuten
Regie: Guillaume Canet
Scenario: Guillaume Canet en James Grey
Camera: Christophe Offenstein
Montage: Hervé de Luze
Met: Clive Owen, Billy Crudup, Mila Kunis, Marion Cotillard, Zoe Saldana, Lili Taylor, Domenick Lombardozzi, Noah Emmerich, Eve Hewson, Matthias Schoenaerts
Extra: Making of (26 min)
Beeld: 1080 / 24p 2,35:1
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Lumiere
Officiële homepage: http://bloodtiesthefilm.com

EDITORS' CHOICE