REVIEW

Love Serenade (DVD)


Jan Luijsterburg | 23 augustus 2014

Zeventien jaar na de release in de filmtheaters brengt Contact film het debuut van de Australische filmmaakster Shirley Barrett alsnog op DVD uit. Verouderd is de film nauwelijks. In het verlaten dorp waar de film zich afspeelt staat de tijd vast nog steeds stil, en wanhopige verliefdheid gevoed door chronische eenzaamheid is er ook niet anders uit gaan zien.

De titel komt van een nummer van Barry White. De zelfingenomen maar uitgerangeerde DJ Ken Sherry, vanuit Brisbane na drie echtscheidingen neergestreken in het troosteloze gat genaamd Sunray, is een liefhebber van het zoetsappige zwijmelwerk van deze zanger. In de radioprogramma’s die hij maakt in de primitief ingerichte plaatselijke studio mijmert hij tussen de nummers door met een zwoele stem over zijn persoonlijke sores. De twee zussen waarnaast hij komt te wonen zijn wanhopig genoeg om te vallen voor deze verlopen schertsfiguur.

Meest actief in de toenadering is de oudste, Vicky-Ann, een vrijgezelle kapster sinds haar geliefde een ongelukje had met een kettingzaag. Haar sociaal onhandige zus Dimity werkt als serveerster bij de plaatselijke Chinees. Als Ken daar komt eten gaat zij daarna met hem mee en is het na een klunzige striptease eindelijk gedaan met haar maagdelijkheid. Als Vicky-Ann daar lucht van krijgt lopen de emoties hoog op.

De leegheid van het dagelijkse leven wordt door Barrett op mild absurdistische wijze uitvergroot, door een tergend laag tempo dat past bij het klimaat en door steevast verlaten, zo lelijk mogelijk aangeklede locaties. Daarbij is het acteren extreem ‘deadpan’. Het effect is buitengewoon komisch, als een aflevering van Jiskefet. Ja, de liefde, dat is me wat.

 

Aanvullende informatie:

Australië, 1996
Speelduur: 100 minuten
Regie en scenario: Shirley Barrett
Productie: Jan Chapman
Camera: Mandy Walker
Geluid: Gary Wilkins
Montage: Denise Haratzis
Muziek: Barry White, Van McCoy, George McCrae, Alvin Stardust
Met: Miranda Otto, Rebecca Frith, George Shevtsov, John Alansu
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak

EDITORS' CHOICE